Gastdocente Maria Karg in actie.
Gastdocente Maria Karg in actie.

Overijssel Overzee: slavernij-educatie bij basisschool De Bron

Algemeen

Het is stil in groep 8 van basisschool De Bron. De 29 leerlingen van leerkracht Nick de With luisteren met open mond naar de aanwezige gastdocent, Maria Karg van Stichting Stil Verleden. Maria, geboren in Paramaribo, Suriname en woonachtig in het Hardenbergse buurtschap Loozen, geeft al jaren gastlessen over het Nederlandse slavernijverleden. Nu, in het project Overijssel Overzee, ook over het slavernijverleden van haar eigen provincie: Overijssel.

Enschede - Overijssel Overzee wil Overijsselse leerlingen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar leren over het slavernijverleden, gekoppeld aan plaatsen, personen en gebeurtenissen uit hun eigen omgeving. Denk hierbij aan Overijsselse plantage-eigenaren, Overijsselaars die zich uitspraken tegen slavernij en slaafgemaakte bedienden die vanuit de kolonie door hun eigenaar werden meegenomen naar Overijssel en daar gingen werken als bediende. Aan de hand van deze regionale geschiedenis behandelt Overijssel Overzee reguliere (verplichte) inhouden uit de Canon van de Nederlandse geschiedenis, zoals VOC en WIC, fort Elmina en Anton de Kom. “Het slavernijverleden kan hier best ver weg voelen. Ik denk dat deze koppeling met de eigen omgeving onze leerlingen aanspreekt’’, aldus Nick de With.

Naast basisschool De Bron participeren ook de Ds. Doekesschool (Hardenberg), basisschool ‘t Schöppert (Hengelo) en basisschool de Springplank (Heino) in de ontwikkeling van methodevervangend lesmateriaal. Nick de With: “Op de Bron werken we vaak thematisch. Ik vind het een uitdaging met andere scholen uit Overijssel samen te werken aan methodevervangend lesmateriaal dat de reguliere inhouden minstens zo goed dekt als de reguliere geschiedenismethodes.”

Maria Karg vult aan: “En we werken met tastbare objecten en zintuiglijke ervaringen, dat helpt ook.” Zij reist stad en land af met haar educatiekoffer, vol met materialen. Maria laat leerlingen katoenplanten voelen, suikerriet proeven, specerijen ruiken. En ze vertelt verhalen, ook uit haar eigen familiegeschiedenis in Suriname. Projectleider Willemijn Zwart: “Die geschiedenis doorgeven, persoonlijk maken, gekoppeld aan én de reguliere lesinhouden én de eigen omgeving van de leerlingen, dat is de kern van Overijssel Overzee.”

De geschiedenis van kolonialisme en slavernij krijgt de laatste jaren veel aandacht. Toch is er over de betrokkenheid van Overijssel en de Overijsselaars nog weinig bekend. Daarom doet de IJsselacademie onderzoek naar de sporen van het slavernijverleden in de provincie.

De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 16 uur geleden
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48
Arjan Wissink werd door de club passend in het zonnetje gezet bij de thuiswedstrijd tegen VIOS Beltrum afgelopen weekend.
Mijlpaal Arjan Wissink: al 300 competitiewedstrijden 17 apr, 10:51
Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.
Column Wim Boers: geniet ook van zelfgekweekte tomaten 17 apr, 10:20
Afbeelding
Schande 16 apr, 18:15
De film The Peasants draait in Concordia.
The Peasants in Concordia en openluchtfilm bij Stanislaus 16 apr, 17:19