De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast.
De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast. (Foto: PR)

Bestrijding eikenprocessierups start 10 april

Deze week zijn de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekomen. Precies volgens planning. Dat betekent dat de vroege bestrijding van de rups gaat beginnen. Als de weersomstandigheden meezitten gebeurt dit vanaf vrijdag 10 april.

Enschede - In totaal worden meer dan 20.000 eiken in Enschede twee keer behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel. Wethouder Jurgen van Houdt: “De start van de bestrijding loopt ondanks corona precies op schema. Het is een enorme klus en we gaan ons uiterste best doen om te zorgen voor zo min mogelijk overlast.” Op enschede.nl/eikenprocessierups staat een bestrijdingskaart. Daarop valt op straatniveau te zien welke eiken worden behandeld met welk biologische bestrijdingsmiddel.

Bestrijding met aaltjes en bacteriën
Vanaf vrijdag begint de vroege bestrijding met aaltjes in een klein deel van de eiken. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die niet tegen UV-licht kunnen. Daarom worden ze tussen zonsondergang en zonsopkomst op de eik gespoten. Het grootste deel van de Enschedese eiken wordt daarna vanaf eind april behandeld met bacteriën. Dat is het moment dat het blad aan de eikenbomen komt en de bacteriën hun werk kunnen doen.

Overlast van de machine
Zowel de aaltjes als de bacteriën worden met veel kracht hoog in de boom gespoten. Dat geeft wat geluidsoverlast, zeker omdat de tractor met aanhanger ’s avonds en ’s nachts voorbij komt. Ook kunnen door de kracht oude, achtergebleven brandharen van de eikenprocessierups uit de boom loskomen. Die kunnen irritaties veroorzaken. Het advies is om ramen en deuren dicht te houden als de machine voorbij komt. Omdat de bestrijding erg afhankelijk is van het weer, is niet van tevoren te zeggen waar en wanneer de machine precies langskomt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden