Hennie Kuipers
Hennie Kuipers (Foto: PR)

Pak de fiets!

Column Hennie Kuiper

Beste Enschedeërs,

Wat is er veel gebeurd sinds ik mijn vorige column voor jullie mocht schrijven, eind februari. Wij wilden graag goed uit de bus komen bij de strijd om de titel Fietsstad 2020 van Nederland. Er is keihard voor gewerkt en het resultaat mag er zeker zijn. Top 5 van Nederland en Beste grote Fietsgemeente van Nederland. En het belangrijkste natuurlijk dat we in de afgelopen jaren steeds meer een échte fietsstad zijn geworden.

Maar ineens besef je dat alles heel betrekkelijk kan zijn. We hebben te maken met een onzichtbare tegenstander die de hele wereld op zijn kop zet. Heel veel dingen zijn in een keer niet meer zo belangrijk! Hoofdzaken zijn opeens bijzaken geworden. Het gaat nu veel meer over onze vrijheid en gezondheid. We ontdekken nu dat dit toch wel geweldige verworvenheden zijn. We krijgen via de tv hartverwarmende beelden te zien en lezen in de media verhalen hoe mensen zich ontzettend energiek inzetten voor de medemens. Maar ook hoe (vaak oudere) mensen nu afgezonderd moeten leven. Denk om elkaar! En we zullen allemaal offers moeten brengen en ons extra in moeten zetten. Voor elkaar.

Dat zullen we met elkaar moeten doen. Tom Dumoulin kan ook niet in zijn eentje de Tour de France winnen. Daarvoor heeft hij een groep mensen nodig die blindelings dat doen (maar dat ook heel graag willen doen) wat er van hun wordt gevraagd. Van loopjongen, mecanicien tot wegkapitein aan toe. Parijs-Roubaix is ook zo’n wedstrijd. Je mag er nooit opgeven. Al lijkt de finish en het succes soms zo heel ver weg. Het komt dan ook aan op doorzettingsvermogen. Doorzetten houdt niks heldhaftigs in. Het is een kwaliteit die tot je leven behoort. Dus we mogen niet zomaar opgeven. Maar het zal soms heel zwaar zijn voor sommigen van jullie.

Bij mij kwam dat vechtersgevoel vaak boven in tijden van tegenslagen. Zware valpartijen, een sleutelbeenbreuk in de Tour de France. Of wanneer iets net niet zo liep als dat ik het graag wilde. Het dagelijkse leven is soms ook net topsport. Misschien heb ik voor jullie een stukje van de oplossing voor deze bijzondere tijd. De FIETS! Fietsen is gezond. Het houdt je lichaam fit en het verfrist de geest. En het geeft een gevoel van vrijheid in deze heerlijke voorjaarslucht. Respecteer natuurlijk wel de 1.5 meter afstand! En fiets nu even niet in een groep. Maar geniet dan ook van alle fietsmogelijkheden, die jullie als gebruiker van de stad kunnen genieten.

En wat gebeurt er na de coronacrisis? Ook ik moest na een periode van tegenslag er weer tegenaan. Zoals iedereen. We moeten met zijn allen wel toekomstplannen blijven maken. Ik wens iedereen toe, dat jullie deze periode goed doorkomen.

Hennie Kuiper,
Fietsburgemeester

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden