Draaiorgel De Laplander
Draaiorgel De Laplander (Foto: PR)

De orgelman komt langs bij zorginstellingen

In het jaar waarin we gedenken dat het Gavioli stadsorgel De Tukker 125 jaar oud is geworden en waarvoor we 16 mei een draaiorgel manifestatie in het centrum van Enschede gepland hadden (tien draaiorgels), moeten we ervaren dat de mensheid onderschikt is aan de natuur.

Enschede - Muziek is van nature een middel dat door de eeuwen heen mensen troost kan bieden en een gevoel van saamhorigheid bevordert. Vorig jaar werd de orgelman bijgeschreven in het register van immaterieel erfgoed waarbij het uitgangspunt is dat draaiorgelklanken de mensen opvrolijken en bevrijden van sombere gedachten.

''In deze tijd van onzekerheid en extra zorg voor vooral onze ouderen is het daarom gepast om met draaiorgelklanken een vrolijke noot te brengen op die plaatsen waar deze crisis de mensen gedwongen binnenshuis laat leven en werken. In samenspraak met de welzijnswerkers van de verschillende zorginstellingen hebben we bijgesloten rooster kunnen opstellen zodat we 15 Twentse centra van een plezierig draaiorgeluurtje kunnen voorzien'', aldus Benno Molenkamp van stichting Stadsorgel De Tukker.

Ook onze vrijwilligers hebben zich beschikbaar gesteld het draaiorgel De Laplander te begeleiden. Daar waar ze normaliter graag mensen rond het draaiorgel zien, zullen zij erop letten dat niemand zich binnen de veiligheidzone kan bevinden. Ook zullen zij niet mansen.

De Laplander zal op verschillende plekken buiten het zorgcentrum spelen, zodat de sfeer van weleer wordt opgeroepen doordat er weer een orgel in de straat speelt.

''Als stichting Stadsorgel De Tukker Enschede willen wij met deze actie graag meewerken het verzorgend personeel, maar ook de bewoners van de zorgcentra een hart onder de riem te steken. Helaas gaan na deze week de orgels tot nadere datum op stal, omdat wij onze vrijwilligers geen extra risico kunnen laten lopen'', aldus Benno Molenkamp.

Draaiorgel uurtje ter ondersteuning van personeel en bewoners van diverse zorginstellingen.

Draaiorgel De Laplander
Di. 7 april: 10 uur : Zorgcentrum Backenhagen Hengelo Backenhagenlaan 200
14 uur: Zorgcentrum ’t Dijkhuis Borne ’t Dijkhuis 1

Wo. 8 april 15 uur: Zorgcentrum De Posten Enschede De Posten 135
16 uur: Zorgcentrum Erve Leppink Enschede Wesselerbrink

Do. 9 april 10 uur: Zorgcentrum Humanitas Hengelo Hennepstraat 4
11 uur: Zorgcentrum Huis ‘tGerbrandt Hengelo Handelstraat 1
15 uur: Zorgcentrum Manna Enschede De Eschpoort Boulevard 1945

Vr. 10 april 10 uur: Zorgcentrum Florapark Enschede Floraparkstraat
11 uur: Zorgcentrum Ariensstate Enschede Lijsterstraat
13 uur: Zorgcentrum Het lindenhof Enschede Gronausestraat
14 uur: Zorgcentrum Bruggertbosch Enschede Gronausestraat
15 uur: Zorgcentrum Arienshuis Glanerbrug Pater ter Winkelstraat

Za 11 april 10 uur: Zorgcentrum De Molenkamp Oldenzaal Monnikstraat 33
12 uur: Zorgcentrum De Meulenhof Tubbergen Sportlaan 15
15 uur: Zorgcentrum Klaaskateplein Enschede Klaaskateplein

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden