FC Meppel, winnaar Beltona in 2019. (Foto: Klaas Friskus)
FC Meppel, winnaar Beltona in 2019. (Foto: Klaas Friskus)

Beltona Beloften toe aan 23e finaledag

Algemeen

De Beltona Beloften Competitie voor spelers tot en met 21 jaar is toe aan de 23e finaledag. Op zaterdag 18 juni doen er tien clubs mee op het complex van Sparta aan de Kotkampweg. Victoria’28 is de Enschedese deelnemer.

Enschede – De laatste twee jaar is er geen finaledag gehouden. Nu is de finaledag ‘afgeslankt’, volgens Frank van Dorp, waarnemend voorzitter van de Beltona commissie. “Door corona konden niet alle wedstrijden gespeeld worden. Na de winterstop heeft een aantal clubs zich teruggetrokken. Omdat er zoveel wedstrijden gespeeld moesten worden, verwachtten ze dat ze in de problemen zouden komen. Een stuk of zeven clubs heeft zich teruggetrokken. Zonde’’, aldus Van Dorp.

Voor de finaledag trokken MVV’29 en ZAC zich terug. Maar daar zijn wel vervangers voor gevonden: Achilles’12 uit Hengelo en DZOH uit Emmen. Normaal zijn er zestien clubs op de finaledag, deze keer tien. Van Dorp: “Het kost moeite om de oude situatie weer op gang te krijgen.’’

De nacompetitie speelt ook een rol. Van Dorp: “De KNVB heeft alles een paar weken opgeschoven. Normaal is ons eindtoernooi na de nacompetitie, maar nu loopt de nacompetitie nog.’’

In oktober 2021 is begonnen met de voorrondes, met 40 clubs verdeeld over tien poules. Met deelnemende clubs uit Overijssel, Gelderland, Drenthe en Flevoland. Van Dorp is waarnemend voorzitter van de Beltona commissie. “We zitten al twee jaar zonder voorzitter. Ik ben er even ingesprongen, maar we zoeken nog een opvolger. Je merkt dat het na corona wat lastig is om iemand te vinden. Je merkt het ook aan de vrijwilligers. Die zijn lastig te vinden.’’

De wedstrijden op de finaledag beginnen om 10.00 uur. De finale staat voor 16.35 uur op de planning. De toegang is gratis. In 2019 werd de Beltona Cup gewonnen door Fc Meppel. Quick’20 uit Oldenzaal won al vier keer. Andere deelnemers zijn DVC Dedemsvaart, Noordscheschut, HHC Hardenberg, Victoria’28, Zwart-Wit’63 (Harderwijk), SML (Arnhem), Eldenia (Arnhem), Achilles’12 en DZOH. 

De Beltonacompetitie heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een al om gewaardeerd en steeds bekender geworden voetbalgebeuren. Niet in zijn minst door een aantal speciale elementen, zoals het werken met arbitrale trio’s, het nemen van strafschoppen na een gelijkspel met voor de winnaar een extra punt, de eigen presentatiegids met de mogelijkheid voor de deelnemende clubs een gesponsorde advertentie te laten opnemen, het te behalen puntengeld en het werken met tijdstraffen in plaats van kaarten.

Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? gisteren
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt gisteren
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48
Arjan Wissink werd door de club passend in het zonnetje gezet bij de thuiswedstrijd tegen VIOS Beltrum afgelopen weekend.
Mijlpaal Arjan Wissink: al 300 competitiewedstrijden 17 apr, 10:51
Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.
Column Wim Boers: geniet ook van zelfgekweekte tomaten 17 apr, 10:20
Afbeelding
Schande 16 apr, 18:15