Bijzondere bewoner vleermuistorenTeesinkbos

In februari is in de vleermuistoren Teesinkbos in Boekelo een laatvlieger aangetroffen. Dit is in Nederland de eerste keer dat deze bijzondere vleermuissoort is aangetroffen in een speciaal ontwikkelde vleermuistoren.

Omdat er, door bijvoorbeeld na-isolatie, renovatie of sloop, steeds meer verblijfplaatsen van vleermuizen verdwijnen, worden er soms speciale bouwwerken gebouwd voor vleermuizen. Inmiddels zijn er al meer dan 50 vleermuistorens in Nederland te vinden.

In november 2016 is de vleermuistoren in het Teesinkbos geopend. Ecologisch advies- en projectbureau NatuurInclusief heeft in samenwerking met architectenbureau The Cloud Collective de Teesinktoren voor Rijkswaterstaat en Landschap Overijssel ontworpen. Uit monitoring is gebleken dat het bouwwerk in 2017 al de eerste bewoners herbergde. Inmiddels telt de toren al vier verschillende soorten vleermuizen. De laatvlieger is de meest recente ontdekking. Deze soort is in Nederland nog niet eerder aangetroffen in een vleermuistoren en dat maakt de vondst erg bijzonder. De laatvlieger is één van de grootste vleermuissoorten in Nederland en wordt aangetroffen in spouwmuren en daken van woonhuizen. Verder is er over deze soort nog weinig bekend. De aanwezigheid van deze soort in de vleermuistoren kan wellicht leiden tot nieuwe kennis en inzichten.

Door het aantreffen van vier soorten vleermuizen in één vleermuistoren behoort deze vleermuistoren tot de meest succesvolle torens van Nederland. De komende jaren wordt de vleermuistoren nog intensief onderzocht en wie weet welke verrassingen er nog meer te wachten staan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden