Burgemeester Onno van Veldhuizen beantwoordt tussen de bedrijven door, op de redactie van1Twente Enschede, zijn mail. (Foto: PR)
Burgemeester Onno van Veldhuizen beantwoordt tussen de bedrijven door, op de redactie van1Twente Enschede, zijn mail. (Foto: PR) ( )

Burgemeester steekt ouderen in verpleeghuizen hart onder de riem

(Open brief van Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede, aan bewoners in de Enschedese verpleeghuizen en het Bouwhuis)

Lieve mensen,

Bent u ook zo geschrokken toen u hoorde dat we tijdelijk niet meer op bezoek mogen komen? In heel Nederland zijn verpleeghuizen gesloten voor bezoekers. Dat geldt helaas ook voor de Enschedese verpleeghuizen en het Bouwhuis. Het is de zoveelste maatregel om het corona-virus te bestrijden, maar deze regel maakt wel heel verdrietig.

Ik kan me goed voorstellen dat zo’n besluit hard aankomt en voor heel veel onrust zorgt. Niet alleen bij u als bewoners, maar ook bij uw familie, uw partner, uw kinderen en kleinkinderen. Zij kunnen nu niet op bezoek komen. En dat terwijl je in deze onzekere tijd juist behoefte hebt aan contact met de mensen waar je van houdt. Een troostend woord, of stil genieten van elkaars nabijheid. Niet meer gewoon op bezoek kunnen gaan, geeft een machteloos gevoel. Ik merk dat ook met mijn eigen vader en moeder.

De maatregel zorgt voor veel verdriet, maar hij is ook nodig om de kans op besmetting voor u en de mensen om u heen, zo klein mogelijk te houden. Wat ik mooi vind om te zien, is dat mensen op allerlei manieren proberen om toch contact te houden. Familie en vrienden bellen, appen of mailen en steeds vaker kun je videobellen waardoor je elkaar kunt zien én spreken.

Maar het kan natuurlijk ook op de ouwerwetse manier, door het sturen van een kaartje of het schrijven van een fijne brief. Ik hoop dat veel mensen de tijd nemen om u de komende weken een kaartje, brief of mooie tekening te sturen. Gewoon om te laten zien dat ze aan u denken.

Het is een onzekere en moeilijke tijd. Ik kan me niet herinneren ooit zoiets meegemaakt te hebben. Maar het is goed om te weten dat er hard gewerkt wordt om de corona-epidemie in te dammen. In de zorg staan dag en nacht mensen voor u klaar om u te helpen en goed voor u te zorgen. En ondertussen kijken we uit naar de dag waarop uw familie en vrienden weer als vanouds op bezoek kunnen komen en u kunnen omhelzen. Want daar doen we het voor.

Onno van Veldhuizen,
Burgemeester van Enschede

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden