Hoofdpersoon uit de film 'Arnout van de Werken'.
Hoofdpersoon uit de film 'Arnout van de Werken'. (Foto: Jelmar Hoekstra)

Documentaire 'Onze jongens in de jungle' maandag te zien bij Concordia

Komende maandag is bij Concordia te Enschede de bijzondere documentaire 'Onze jongens in de jungle te zien' met na afloop een Q&A met de regisseur een hoofdpersonen uit de documentaire. Voor kaarten: www.concordia.nl/film/onze-jongens-in-de-jungle-jelmar-hoekstra/16-03-2020-19-30

Enschede - Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk en behoorde het niet langer tot het Koninkrijk der Nederlanden. Hiermee kwam er tevens een einde aan de militaire aanwezigheid van het Nederlandse leger. Vanaf 1945 vertrokken er jaarlijks zo’n 1000 jongens van vaak net 18 jaar naar Suriname om daar hun dienstplicht te vervullen bij de TRIS, de toenmalige troepenmacht die stond voor vrede en veiligheid. Dit waren zowel Nederlandse jongens als die van Surinaamse komaf die in Nederland woonachtig waren.

Ze hadden vaak geen idee wat ze te wachten stond in dit onbekende stukje Nederland zo ver van huis. Hun taak hield in: de bescherming van het land en haar bevolking wanneer er een dreiging van buitenaf zou zijn. Dit alles begon met de inscheping in Amsterdam en een reis van van 5000 mijl over zee. Het zou enkele weken duren voor ze weer voet aan wal zouden zetten in Paramaribo.

Inzet overzee laat onmisbare indrukken achter op uitgezonden militairen. Of het nu gaat om het dienen ver van huis in voormalige delen van ons koninkrijk of om recentere missies, waarbij een bijdrage aan vrede en veiligheid wordt geleverd. De kennismaking met andere culturen en gewoontes, flora en fauna leidt er toe dat militairen met een schat aan ervaringen en indrukken terugkeren naar huis.

Speciale band
Regisseur Jelmar Hoekstra neemt de kijker in ‘Onze jongen in de jungle’ mee naar een bijzonder stukje Nederlandse en Surinaamse geschiedenis die de ervaringen van oud dienstplichtigen militairen laat zien. Sommige zijn na hun diensttijd in Suriname gebleven of er naar teruggekeerd. Hun speciale band met met het land en het Surinaamse volk dat hen allen zo aan het hart ligt, ligt hieraan ten grondslag. Een tijdsdocument over een stukje Nederland in de Tropen wat ondanks de problemen in het verleden en soms helaas ook nog het heden bruist van de spontaniteit, humor en levenslust.

De kameraadschap en saamhorigheid die tussen de jongens van toen ontstond en vaak zorgde voor vriendschapsbanden voor het leven die in de documentaire duidelijk terug te zien zijn. En zo besloot bijvoorbeeld Arnout van de Werken een inheems dorp te helpen aan een stuwdam door een bijzondere ontmoeting in 1958 tijdens een patrouille in het binnenland van Suriname.

Een van de dingen die deze documentaire bijzonder maakt zijn de vele uren, nooit eerder vertoonde 8mm footage. Deze films komen uit privé collecties van de hoofdpersonen en zijn nooit eerder gedigitaliseerd en daarmee dus ook nog nooit zichtbaar en toegankelijk geweest voor het grote publiek.

Dit 8mm film materiaal zou je bijna de Instagram of Facebook (stories) van toen kunnen noemen alleen kwam de vertoning van deze beelden bij thuiskomst na een geweldig avontuur vaak niet verder dan een huiskamer met familie en vrienden om vervolgens op een stoffige zolder te belanden en nooit meer gezien te worden.

Zie voor de Trailer en meer info ook de website www.onzejongensindejungle.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden