Lonneker Molen
Lonneker Molen (Foto: P. v.d. Arend)

Loop mee met de Lonneker Passie

Loop mee door het dorp en maak mee wat de Lonneker verenigingen en basisscholen verbeelden over de lijdensweg van Jezus. Deelname is vrij. Iedereen welkom.

Lonneker - Op vrijdagavond 3 april vindt vanaf 19.00 uur de Lonneker Passie plaats. Startpunt is de Lonneker molen. Een regiegroep, bestaande uit initiatiefnemer Maaike Schepers, emerituspredikant van de Lonneker kapel Uit Liefde, pastoraal werker Carla Berbée van de parochie Maria Vlucht, waartoe de katholieke Geloofsgemeenschap van Lonneker behoort en vrijwilligers uit beide Lonnekerse kerken, is ongeveer een jaar geleden begonnen met de organisatie. Het is de regiegroep gelukt om een aantal Lonneker verenigingen enthousiast te maken voor het plan om in Lonneker een passietocht door het dorp te houden. Beide basisscholen, de muziekvereniging Excelsior, het Gemengd Koor van de Lonneker H. Jacobuskerk en het koor Op Toon, de toneelvereniging Kameleon, LSV en de Stichting Lonneker Veldfeest hebben hun medewerking toegezegd.

Er is een tocht door het dorp uitgezet, die om 19.00 uur begint bij de molen en eindigt op het Dorpsplein.  Het is de bedoeling dat iedereen die wil deelnemen naar de molen gaat. Voorafgegaan door een groot verlicht kruis, gemaakt door de leden van de stichting Lonneker Veldfeest en gedragen door leden van LSV, volgt de groep, onder aanvoering van een verteller de route door het dorp. Op diverse plaatsen wordt stilgestaan om te kijken en te luisteren naar de verschillende presentaties.

Lijdensverhaal
Uitgangspunt is het lijdensverhaal van Jezus Christus. Hij was het die opkwam voor de kleinen, de armen, de minderbedeelden. Hij nam het op voor de zwakken, voor allen die onrecht lijden. Voor hen die aan de onderkant van de samenleving leven. Hij gaat om met alle mensen of ze in Hem geloven of niet. Hij geeft mensen telkens nieuwe kansen en veroordeelt niemand, maar heeft alle mensen lief: jong en oud, van welk ras of afkomst ook en elke geaardheid. En toch, wie de waarheid zegt en doet, wordt veroordeeld tot het kruis. De verschillende gebeurtenissen tijdens de lijdensweg van Jezus worden zoveel mogelijk ook in onze eigen tijd geplaatst.

Op het molenterrein vindt een verbeelding plaats van het Laatste Avondmaal met het verraad van Judas door toneelvereniging Kameleon. Daarna vertrekt de stoet richting het dorp. Even verder wordt door Excelsior de val van Jezus onder het kruis muzikaal uitgebeeld. Weer wat verder zingt het koor Op Toon over de ontmoeting van Jezus met zijn moeder. Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis dragen. Dit wordt verbeeld door de basisscholen. Ook de scene waarin Veronica het gezicht van Jezus wast wordt verzorgd door de basisscholen. 

Bij de volgende statie valt Jezus een tweede keer onder het kruis. Dit neemt Excelsior weer voor zijn rekening, evenals de kruisiging van Jezus. Het Gemengd Koor van de Jacobuskerk zingt bij de statie: Jezus sterft aan het kruis. Aan het einde, op het dorpsplein wordt Jezus in een nieuw graf gelegd waarbij weer Excelsior, de koren en pastores optreden. Daarna is er koffie en drinken voor de kinderen op het dorpsplein.

Bij onverhoopt slechte weersomstandigheden zal het programma plaatsvinden in de H.Jacobuskerk op het dorpsplein. Kom op de fiets of lopend i.v.m. de verwachte drukte.

Zie ook Facebook onder Passie Lonneker en Twitter @lonnekerpassie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden