Nominatie Recycling-held uit Enschede

Recycling Hero 2020 Bas Timmer van Sheltersuit in Enschede is genomineerd voor de titel Recycling Hero 2020. De prijs is een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven en wordt uitgereikt aan helden die zich inzetten voor recycling.

Het Nederlandse publiek mag vanaf vandaag gaan stemmen en kiest uiteindelijk de winnaar. De prijs wordt op 18 maart in Den Haag uitgereikt door minister Stientje van Veldhoven (Wonen en Milieu). De heldenverkiezing is gekoppeld aan de Global Recycling Day, die ieder jaar op 18 maart wordt gehouden. Het thema van dit jaar is ‘Recycling Heroes’. Wereldwijd worden deze dag helden geëerd, groot of klein, die zich bezighouden met recycling. De Vereniging Afvalbedrijven, de brancheorganisatie van afvalrecyclers en -verwerkers, heeft ervoor gekozen om individuele Nederlandse helden en burgerinitiatieven die bijdragen aan meer recycling in het zonnetje zetten.

Afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo nomineerde de Sheltersuit omdat de stichting op een zeer positieve manier bijdraagt aan recycling én maatschappelijk verantwoord bezig is. Sheltersuit maakt jassen voor mensen die op straat leven. Deze worden vervaardigd uit restmaterialen en gemaakt door voormalige vluchtelingen, exverslaafden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De andere genomineerden zijn Rien Voets uit het Brabantse Berlicum. Sinds zijn pensioen rijdt hij iedere dag met zijn fiets met aanhanger door zijn dorp om zwerfafval op te ruimen. Ook Ekko Vermeulen van Stichting Zaanse Pakhuizen in Koog aan de Zaan is kanshebber. De stichting maakt zich hard maakt voor het behoud van de overgebleven Zaanse pakhuizen voor komende generaties. Dat doen zij onder andere door gebouwen en molens compleet te recyclen. Nikkie Elfers, vrijwillige afvalcoach uit Haarlemmermeer, is de vierde genomineerde. Zij zet zich zeer actief in om afvalscheiding onder buurtbewoners te stimuleren. De vijfde en laatste genomineerde is Elif Algu van Recycle Sint in Amsterdam.

Dit burgerinitiatief zet op vrijwillige basis ruilmarkten op om speelgoed te ruilen. Het idee is ontstaan vanuit de wens om het Sinterklaasfeest te verduurzamen. Van Sheltersuit in Enschede en alle andere genomineerden zijn filmpjes gemaakt. Deze zijn te bekijken op www.recyclingheroes.nl en op die site kan vanaf nu ook gestemd worden. Stemmen kan tot en met maandag 16 maart. De winnaar krijgt op woensdag 18 maart de prijs uit handen van minister Stientje van Veldhoven (Wonen en Milieu) op het Nationaal Recycling Congres in Den Haag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden