De pilot Zorgpad Observatie heeft als doel om beter en sneller de juiste vervolgzorg te bieden door nog betere samenwerking.
De pilot Zorgpad Observatie heeft als doel om beter en sneller de juiste vervolgzorg te bieden door nog betere samenwerking.

De juiste zorg altijd op de juiste plek

Algemeen

Voor huisartsen en artsen op de spoedeisende hulp (SEH) is het vaak niet eenvoudig om direct de juiste vervolgzorg in te schatten voor een kwetsbare oudere in een crisissituatie. Hierdoor kunnen ouderen op een verkeerde plek terechtkomen. Ze worden bijvoorbeeld opgenomen in het ziekenhuis terwijl dat eigenlijk niet nodig is. 

ENSCHEDE - Om de (vervolg)zorg voor deze groep te verbeteren vindt er van 2020 tot 2023 een pilot Zorgpad Observatie plaats.
Met de komst van een observatieplek, als onderdeel van deze pilot, kunnen kwetsbare ouderen beter en sneller de juiste zorg ontvangen doordat ze direct op de plek komen waar ze het beste geholpen kunnen worden.

Goede samenwerking
Zorgschakel Enschede is een samenwerkingsverband van organisaties binnen de verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg.
Hierin nemen De Posten, Liberein, Livio en Manna deel.
Samen met de huisartsen (LHV, THOON), Medisch Spectrum Twente (MST) en zorgverzekeraar Menzis wordt een pilot Zorgpad Observatie uitgevoerd tot 2023.
In het Zorgpad wordt multidisciplinair samengewerkt, waarbij de cliënt binnen een VVT organisatie maximaal veertien dagen wordt geobserveerd, behandeld, getrieerd en geïndiceerd om vervolgens beter, en sneller de juiste vervolgzorg te kunnen bepalen.
Deze aanpak leidt tot een vermindering van de toestroom van kwetsbare ouderen naar de Spoedeisende Hulp, opname in het ziekenhuis, substitutie van zorgdiagnostiek, verkorten van de ligduur in een zorginstelling, het versnellen van de uitstroom naar de WLZ en een snellere doorstroom binnen de VVT organisatie.

Juiste vervolgzorg
De resultaten van de pilot Zorgpad Observatie tonen volgens Zorgschakel Enschede aan dat er door de inzet van het Zorgpad vaker en sneller de juiste vervolgzorg op de juiste plek geboden kan worden.
Zo ontvangt 75 procent van de cliënten direct de juiste indicatie en vervolgzorg. Voor verwijzers blijkt het op voorhand zeer moeilijk om de juiste indicatie vooraf in te schatten.
Met het zorgpad wordt tevens dubbel werk voorkomen door eenduidige diagnostiek en triage. Ook biedt het een optimale mogelijkheid tot herstel voor de cliënt.

Vervolg Zorgpad Observatie
De resultaten van het tweede jaar betreffen een periode waarin ook het coronavirus van invloed is geweest op het leveren van zorg.
Het Zorgpad Observatie wordt dit jaar doorgezet en doorontwikkeld.

Meer weten over de diverse activiteiten van Zorgschakel Enschede en hun ambitie om kwalitatief hoogwaardige, passende (thuis)zorg te bieden? Kijk dan ook op de website: www.zorgschakelenschede.nl.

Isabel Merbis met haar prijs.
Award voor Isabel 4 uur geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 6 uur geleden
Afbeelding
De mening van Enschede: Dronebasis op Twente Airport? 11 uur geleden
Karin de Vries, Joke Voogd en Inge van Erkelens (drietal in hesje) met enkele deelnemers aan de wandeling. .
Meer leren over planten in de natuur 22 apr, 10:28
Duitse belangstelling voor het Enschedese crematorium.
Duitse belangstelling voor crematorium Usselo 21 apr, 12:30
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 21 apr, 10:21
Jelle Snippe bereidt zich voor op het EK.
Snippe blij met steun Reggeborgh 20 apr, 14:24
Afbeelding
Van bultjes naar babyhuid 20 apr, 09:02