Foto:

Wimtegendeel

Vitale nugget: elke maand een gezonde hapklare brok waarmee je direct, door middel van een kleine stap, grote impact kunt maken op je eigen vitaliteit.

Jij, en alleen jij bepaalt hoe je leven er uit ziet.

Jij kunt kiezen!

Als je een boek leest waar je niks aan vindt, kun je het weg leggen. Als je naar Netflix kijkt naar een serie die je niet bevalt, zap je het weg. Als je op een feestje komt waar je je totaal niet vermaakt, kun je vroeg weggaan. Dus: als je op een manier leeft die je niet gelukkig maakt, kun je hetzelfde doen. Heel vaak zie je dit laatste niet in. Je denkt dat dit nu eenmaal je levenslot is. En je denkt waarschijnlijk ook dat het te laat is om nog te veranderen.

De waarheid is dat je je manier van leven kunt veranderen op elk moment dat jij dat wilt. Het is dezelfde “truc” als je doet met je boek, de serie en dat feestje. Alleen “even” je gedachten omzetten van onvermogend naar vermogend.

‘Maar dit klinkt zo zweverig’

“Impossible”?! Nee; gewoon een lullig apostrofje vergeten. Er staat: “I’m possible”.

“Als je zelf geen plan maakt voor je leven, word je ingezet in andermans plannen.’’ “Maar dit klinkt zo zweverig.”

Nee hoor, Wimtegendeel! Het volgende voorbeeld uit mijn vak Wimpliceert het volgende:

Bij een onderzoek werd bij 260 personen bij wijze van experiment het pols- en ellebooggewricht en de onderarm een maand lang in het gips gezet. Ze konden hierdoor de spieren in dit gebied niet meer bewegen. De helft van de deelnemers kreeg vervolgens de opdracht om regelmatig mentale krachtoefeningen te doen: ze moesten zich voorstellen dat ze kracht zetten met de spieren in hun pols. De andere helft van de proefpersonen kregen geen denkbeeldige krachtoefeningen voorgeschreven.

Na vier weken waren de polsspieren van alle deelnemers minder sterk geworden. Maar bij de mensen die de spieren in gedachten hadden getraind, was het krachtsverlies 65 procent minder groot!

Dus gebruik alleen vermogende gedachten en Wimmobiliseer onvermogende gedachten!

Wist je bijvoorbeeld dat je zelf je wilskracht iedere dag ondermijnt door je eigen tegenstrijdige wensen? Je wilt vroeg op je werk zijn om een flitsende start te maken, maar ook graag uitslapen. Het probleem is dat wanneer we ons een tijdje goed gedragen, we in ons hoofd de balans opmaken en ruimte zien voor een uitspatting.
Herken je dat je na het sporten vindt dat je wel wat extra verdiend hebt en dus meer eet dan je normaal zou hebben gedaan? Hoe harder we deze neiging om het er eens van te nemen onderdrukken, hoe sterker hij wordt. Als een bal die je met alle kracht onder water probeert te houden. Dat is waarom je na een avond sporten bezwijkt voor die zak chips.

Er zitten twee mannen op een bankje in het park. De ene zegt: “Ik voel me super”. De ander zegt: “Ik voel me slecht”.

Wie heeft er gelijk?

Wim Snellenberg, Vitaler
www.fysiofit.nl
www.devitalers.nl

Column Wim Snellenberg

Meer berichten