<p>Medewerkers van het team asbestemming. (Foto: Ebo Fraterman).</p>

Medewerkers van het team asbestemming. (Foto: Ebo Fraterman).

(Foto: ebo fraterman)

Uitvaartfestival tijdens open dag

Het crematorium in Usselo houdt op zondag 15 mei een open dag waarbij voor het eerst ook een uitvaartfestival plaatsvindt. “We willen de mensen prikkelen om na te denken wat ze willen als ze dood zijn’’, zegt Harriët Tomassen, directeur Crematoria Twente.

Usselo – De laatste open dag werd ongeveer zeven jaar geleden gehouden, vertelt Harriët Tomassen. Toen waren er tussen de duizend en tweeduizend bezoekers. Ook nu wordt een grote toeloop verwacht. “Heel veel mensen zijn belangstellend. Ze willen graag weten hoe het er achter de schermen uitziet. De asbestemming, het gedenkpark: mensen vinden het interessant.’’

Het pand in Usselo is in 2020 grondig verbouwd. “We willen graag laten zien hoe het er na de renovatie uitziet. Het beeld dat het een beetje oubollig was, is weg. Iedereen zegt dat het heel mooi is geworden. Het ziet er fris uit en dat willen we graag aan het publiek verbinden.’’

De open dag begint om 11.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig, de toegang is gratis. Bij het informatiepunt zijn plattegronden verkrijgbaar. Nieuw is het uitvaartfestival. “Dat hebben we opgezet om mensen te laten nadenken, wat zou ik willen als ik overlijd. De dood beter bespreekbaar maken. Dat je als familie weet hoe de overledene het graag zou willen. Er is meer dan alleen koffie met cake.’’

Een dj bijvoorbeeld. De bedoeling is om samen met de bezoekers een top 20 uitvaartmuziek samen te stellen. “We willen graag verrassen’’, zegt Tomassen. Buiten zijn er diverse activiteiten, zoals een poëziewandeling, een #kistfie (het maken van een selfie met/bij/naast een kist), het aansteken van een kaarsje en strooidemonstraties. Dit wordt voor deze gelegenheid gedaan met fijn schelpenzand, dat een vergelijkbare structuur heeft als as. Medewerkers staan klaar voor een rondleiding over het park. Muziek speelt niet alleen een belangrijke rol tijdens een uitvaart, maar ook op deze open dag. “Muziek verbindt, het herinnert en zit vol emotie’’, aldus Tomassen.

Dichter en theatermaker Regine Hilhorst draagt om 13.00 uur en 15.00 uur gedichten voor en vertelt en zingt uit de troostbundel ‘Hoe zeg je dag als je iemand niet kunt missen’. Verzekerd zijn van een plek? Aanmelden kan via opendag@crematoriatwente.nl.

Binnen zijn diverse ruimtes te bezoeken, ook de ovenruimte. Medewerkers zijn aanwezig voor het geven van uitleg en het beantwoorden van vragen.

Ook kinderen zijn welkom. Buiten is er een kleur/knutseltafel voor de allerkleinsten en voor kinderen tussen 8 en 12 jaar is er een kindervoorstelling: ‘Lena in een Lijstje’, een vrolijke kindervoorstelling over de dood. De voorstelling wordt opgevoerd om 12.00 uur en 14.00 uur en is inclusief nagesprek. Aanmelden is verplicht, via opendag@crematoriatwente.nl. “De voorstelling leert kinderen om te gaan met rouw en de dood’’, aldus Tomassen.

Koffie, thee en snacks zijn ook verkrijgbaar tijdens het uitvaartfestival.

Meer berichten