Gil (Owen Wilson) is een aspirant schrijver die met zijn verloofde Inez (Rachel McAdams) en haar ouders een bezoek brengt aan de stad van de liefde.
Gil (Owen Wilson) is een aspirant schrijver die met zijn verloofde Inez (Rachel McAdams) en haar ouders een bezoek brengt aan de stad van de liefde. (Foto: PR)

Picasso en Matisse in de hoofdrol bij Concordia

In maart en april brengt Concordia beeldende kunst weer naar het witte doek. In het kader van de tentoonstelling Picasso & Matisse. Beauty is a line bij het Rijksmuseum Twenthe vertoont Concordia de documentaire Young Picasso en de speelfilm Midnight in Paris (door Woody Allen).

Enschede - Young Picasso wordt ingeleid door Julia Wolters, projectleider van deze tentoonstelling. Pablo Picasso is een van de grootste kunstenaars allertijden en tot zijn overlijden in 1973 was hij een van de meest productieve kunstenaars. Veel films belichten de latere jaren van zijn kunst, maar waar begon dit alles? Wat heeft Picasso in de eerste plaats gemaakt? Nadat het te lang genegeerd is, is het nu tijd om te kijken naar zijn jonge jaren. Young Picasso bezoekt Malaga, Barcelona en Parijs en verkent hun invloed op Picasso, met de focus op specifieke kunstwerken uit zijn jonge jaren.

Ode aan het nachtelijk Parijs van de jaren ‘20
Gil (Owen Wilson) is een aspirant schrijver die met zijn verloofde Inez (Rachel McAdams) en haar ouders een bezoek brengt aan de stad van de liefde. In tegenstelling tot de welgestelde Inez, die niets ziet in een onzeker kunstenaarsbestaan, valt Gil direct na aankomst al voor de artistieke charme van de lichtstad. Hij is gefascineerd door het Parijs van de jaren twintig van de vorige eeuw. Tijdens een nachtelijke wandeling alleen, wordt hij opgepikt door een oldtimer die hem op bijzondere wijze meevoert in de bruisende geschiedenis van de stad. Hij ontmoet Ernest Hemingway, Cole Porter, Salvador Dali én Pablo Picasso en Henri Matisse.

Over de expositie Picasso & Matisse. Beauty is a line
In samenwerking met Kunstmuseum Pablo Picasso Mu¨nster presenteert Rijksmuseum Twenthe werken van Picasso en Matisse, in een dubbeltentoonstelling over de lijn in de beeldende kunst. Aan de hand van werken uit het grafische oeuvre van deze giganten van de moderne kunst, en vele andere werken van onder meer Toorop, Kirchner en Van Heemskerck, bestudeert het museum de lijn als het fundament van de moderne kunst. De expositie is te zien tot en met 24 mei in het Rijksmuseum Twenthe en Kunstmuseum Pablo Picasso Munster.

Praktische informatie
De documentaire Young Picasso is te zien op 15, 18 en 24 maart. Midnight in Paris wordt vertoond op 19, 22 en 28 april. Alle voorstellingen beginnen om 14.00 uur. Kaarten á € 10,- zijn verkrijgbaar via www.concordia.nl of via 053-4300999.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden