Hennie Kuiper
Hennie Kuiper (Foto: PR)

Column Hennie Kuiper: Fietsstadsverkiezing

Beste stadgenoten, het gaat er nu om spannen. Op 28 februari weten we de uitslag van de Fietsstadverkiezing van de Fietsersbond. Wie mag zich Fietsstad 2020 van Nederland noemen? Dat we met heel veel stemmen van jullie in de kopgroep zitten is al geweldig positief. We weten nu al dat Enschede in ieder geval in de top 5 van Nederland staat. Geweldig! Maar ik realiseer me ook dat het heel moeilijk is om deze 'course' te winnen. De concurrentie is sterk.

Je moet altijd van je eigen kracht uitgaan. Ik ga terug naar WK-wielrennen op de weg 1975 in België. Ik streed daar mee om de beste van de wereld te worden. Op de vooravond van die wedstrijd vroeg ik aan mijn vriend en ploegmaat José de Cauwer hoe hij mijn resultaat inschatte. Hij zei toen: "Bij de eerste tien zou je moeten kunnen eindigen". Waarop ik riep: "Maar dan kan ik winnen ook! "24 uur later mocht ik me wereldkampioen noemen. Ik wilde hier mee zeggen, dat een doel best wel zwaar en moeilijk mag zijn om te realiseren. Je moet er écht voor gaan. En dat is zeker gebeurd in de afgelopen jaren. Door heel veel mensen in Enschede, om Fietsstad2020 te worden. Ik mag daar ook bij horen. Het plezier en de energie dat zo'n traject oplevert had ik zeker niet willen missen. Noem het 'fietsgeluk'.

Twee weken terug stond ik vóór schooltijd op schoolpleinen fietsspaakreflectoren uit te delen. Aan kinderen verkondigen, dat fietsen naar school gezond is, gezellig is en nog zoveel meer. Flyers uitdelen aan ouders, waarin alle voordelen van fietsen worden benoemd. Ook heb ik zelf meerdere fietsenstallingen bezocht om te zien hoeveel er gedaan wordt om de fietser tegemoet te komen. Om het iedereen naar de zin te maken en de veiligheid van de stad steeds weer te verbeteren is altijd niet eenvoudig.

Ik ben een klein radartje in het geheel. Maar dat zijn we allemaal. En met elkaar zorgen we er voor dat we samen fietsstad zijn. En steeds meer wórden. Daarom wil ik eenieder die er op welke manier dan ook aan meewerkt om dat te bewerkstelligen vanaf deze plaats hartelijk bedanken. Mijn respect. In ieder geval top 5 van Nederland. En misschien…

Hartelijke groet, Hennie Kuiper - Fietsburgemeester

Meer berichten