Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: Fietsstad

Het gaat goed met Enschede. We zitten in de top 5 van de verkiezing tot Fietsstad van Nederland en Enschede was een van de weinige steden waar de optocht niet werd afgelast vanwege de wind. Toch jammer dat ik ‘m gemist heb. Maar als ik het goed begrijp komt er nog een herkansing, want de Soaltkloet’ns in Boekelo willen de optocht verplaatsen naar de zomer! Carnaval met lekker weer erbij: waarom zou dat alleen in Rotterdam een succes zijn, denken ze in Boekelo en ik denk dat het niet zo raar gedacht is.

Het zou wel eens net zo kunnen gaan als met de trend van het voetbal, dat van de zondag meer en meer naar de zaterdag gaat. Kijk niet raar op als er in 2040 alleen nog carnaval gevierd wordt in de zomer. Als dat ten minste dan nog mag van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Ik ben ook tegen discriminatie, laat dat duidelijk zijn, maar waarom iemand geen polonaise mag lopen in een indianenpak ontgaat me.

Iets anders is dat we in 2040 met de opwarming van de aarde in februari al zomerse temperaturen zullen hebben, waardoor een verhuizing naar zomercarnaval eigenlijk helemaal niet nodig is. Maar gelukkig hebben we nog even de tijd tot 2040. Ik zou kerstmis wel in juli willen doen. Lekker barbecueën bij de kerstboom in de tuin. Doen we Sinterklaas op 5 augustus en Driekoningen een dag later. En Halloween op 31 augustus, is toch ook veel handiger.

Maar goed, ik dwaal af. We zijn bijna Fietsstad! Hoe is het mogelijk, vraag ik me wel eens af als ik voor een stoplicht sta en het maar geen groen wil worden. En dan zit ik dus op de fiets hè. Scherpenzeel, Veenendaal, Winterswijk en Schiermonnikoog zijn de concurrenten. Als het nou een verkiezing Fietsdorp was geweest, dan was het wat lastig geworden, maar Fietsstad kan er van deze vijf toch eigenlijk maar één worden.
Zo niet, gaan we in beroep bij het CAS.

Hans Assink schrijft via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). 
Bestel zijn boek Kollum via uitgeverij@twentekst.nl of 06 - 11245611. Broekhuis en Primera Jan Haast in Glanerbrug hebben 'm ook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden