Expositie Enschedeer Jacq de Groot bij Boekhandel Broekhuis

Aankomende maand maart wordt er een bijzondere expositie georganiseerd bij Boekhandel Broekhuis in Enschede. Nooit eerder werd zo’n grote collectie van de Enschedese tekenaar Jacq de Groot gezamenlijk geëxposeerd. Ondanks zijn zeer vakkundige techniek en de grote hoeveelheid werken heeft Jacq de Groot nooit eerder geëxposeerd.

Hij overleed in januari 2010 in Enschede nadat hij een leven lang had gewoond en gewerkt in Enschede als reclame man en tekenaar van diverse Enschedese en Twentse gebouwen en landelijke afbeeldingen. Na zijn dood liet hij honderden werken na met diverse thema’s waarbij de natuur en het Twentse landschap steeds een wederkerende inspiratie was. Zo is er een unieke verzameling tot stand gekomen.

Na het overlijden van zijn vrouw, Inge de Groot-Perton, in 2017 heeft testamentair executeur Rob Schenk op aangeven van de weduwe alle werken aan één liefhebber verkocht. Het was de wens van Jacq en Inge dat de werken zo veel mogelijk bij elkaar zouden blijven. Jacq had een duidelijke mening over zijn eigen werk en noemde het liever vakmanschap dan kunst.

Pim Workel heeft destijds alle werken overgenomen en deze werken zijn nu de basis voor de huidige expositie. Samen met een aantal interessante werken die bij particulieren hangen is er voor een afwisselende expositie gezorgd. Veel werken van Jacq die nooit eerder getoond zijn, maar zeer de moeite waard om te laten zien, worden bij Broekhuis in de maand maart geëxposeerd.

Niet alleen de bekende pentekeningen over Twente waardoor Jacq de Groot zijn bekendheid verwierf maar ook aquarellen en etsen gemaakt tijdens reizen door Europa kunnen worden bekeken.

De expositie wordt georganiseerd door Pim Workel en Rob Schenk. Pim Workel is verzamelaar van werken van Jacq de Groot en Rob heeft ná het overlijden van Jacq en Inge de Groot als testamentair executeur de verdeling van de erven verzorgd. Na het overlijden hebben Jacq en Inge hun hele vermogen nagelaten aan goede doelen.

Gedurende de maand maart kan deze expositie tijdens winkelopeningstijden gratis worden bezocht bij Boekhandel Broekhuis in Enschede.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden