Afbeelding

Veerkracht

Algemeen

Hoe kun je beter omgaan met tegenslag?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor ontwikkeling die je in 8 stappen naar steeds meer rust en helderheid brengt. 
We werken eerst aan een hogere vitaliteit, een soepel en sterk lichaam. Door ook te leren de aandacht naar binnen te richten, komt er meer inzicht over jezelf. Meditatie is de techniek om overzicht te behouden. 

Er zijn mensen waarbij het altijd voor de wind lijkt te gaan. Het lijkt wel of die mensen nooit tegenslag hebben; dat steeds alles meezit. Dat is natuurlijk niet zo.
Ook mensen die in welzijn leven, krijgen vroeg of laat te maken met tegenslag. Voor- en tegenspoed. De één lijdt minder onder die tegenslag dan de ander en heeft kennelijk een manier gevonden om zich minder of niet uit het veld te laten slaan. Laten we er eens naar kijken.

Als jij je sterk laat beïnvloeden door tegenslag, dan accepteer jij dat teleurstelling jouw gemoedstoestand raakt. Als hoop de energiebron achter de verwachting was, dan verlies je die energievoorziening op het moment dat de hoop vervliegt.
Daarmee is niet gezegd dat hoop een negatieve kracht is; integendeel. Het is alleen wel van belang om je er wat bewuster over te worden, dat is alles. Hoop is een verwachting, geen zekerheid.

‘Er ontstaat een vicieuze cirkel van druk, de spanning blijft, totdat je inziet wat er...’

Probeer jezelf aan te leren om de oorzaak van tegenslag eerst naar jezelf terug te leiden. Niet dat jij jezelf iets moet gaan verwijten, maar stel jezelf wel de vraag wat jouw aandeel is in de tegenslag die je hebt ervaren. Dat is een belangrijke vraag. Mensen vertonen impulsief de tegengestelde neiging. Het anderen verwijten, als er sprake is van tegenslag. Er ontstaat een vicieuze cirkel van druk, de spanning blijft, totdat je inziet wat er aan de hand is. Te leren terug te keren naar harmonie. Je kunt reflecteren op jouw eigen gedrag en dan zul je zien dat je óf verblind was door verwachting, óf niet alert was, omdat je te moe of te druk was. Dan weet je weer dat je meer rust moet inbouwen in je leven. En dan kun je ongewenste ontwikkelingen de volgende keer bij jezelf op tijd bijsturen. 

En dat is ook direct de tweede aanwijzing. Mensen die ogenschijnlijk geen tegenslag ervaren zijn er meestal heel goed in om negatieve ontwikkelingen op tijd om te draaien. Op het moment dat die tendens nog maar heel subtiel is, kost het maar weinig energie om bij te sturen in de goede richting.
Dat is levenskunst die we onze leerlingen leren. Om alert en helder te zijn verlangd regelmatige beoefening van de 8 stappen die tezamen Yoga heten. Zo ontstaat een gezond verstand in een gezond lichaam.

Kom ook eens langs voor een eerste kennismaking. Maak graag een afspraak op www.yogaschool.nl.
Je bent van harte welkom.

Patrick Ros

Column Patrick Ros

Isabel Merbis met haar prijs.
Award voor Isabel 8 uur geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 10 uur geleden
Afbeelding
De mening van Enschede: Dronebasis op Twente Airport? 14 uur geleden
Karin de Vries, Joke Voogd en Inge van Erkelens (drietal in hesje) met enkele deelnemers aan de wandeling. .
Meer leren over planten in de natuur 22 apr, 10:28
Duitse belangstelling voor het Enschedese crematorium.
Duitse belangstelling voor crematorium Usselo 21 apr, 12:30
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 21 apr, 10:21
Jelle Snippe bereidt zich voor op het EK.
Snippe blij met steun Reggeborgh 20 apr, 14:24
Afbeelding
Van bultjes naar babyhuid 20 apr, 09:02