Afbeelding
Foto:

Gezonde hapklare brok

Algemeen

Vitale nugget: elke maand een gezonde hapklare brok waarmee je direct, door middel van een kleine stap, grote impact kunt maken op je eigen vitaliteit.

Toeval? Nee; het valt je toe!

Sinds je een pasjeshouder hebt in plaats van een portemonnee, zie je die dingen ineens overal. Je bent toe aan een andere auto, je denkt aan een gele Renault Twingo en plotseling zie je op de snelweg veel meer gele Twingo’s rijden. Je wasmachine begeeft het. Je moet nodig een nieuwe hebben en dan valt je ineens op dat het toch wel heel toevallig is dat er advertenties in de krant staan van de Mediamarkt met.... precies: allemaal wasmachines. Deze advertenties staan echter dagelijks in de krant.

Dit alles lijkt eigenaardig, maar is puur een cognitieve denkfout: je krijgt dagelijks zo’n tsunami van impulsen over je heen, dat 90 procent automatisch wordt gefilterd. Zodra je echter over een nieuw begrip of verschijnsel “leert”, valt datgene ineens op in je belevingswereld.

Waar je het voorheen nog, samen met de rest van de voor jou irrelevante informatie, wegwuifde, merk je deze nu ineens wel op. Je radar voor dingen als vochtige toiletdoekjes en ronde mintgroene theezakhoudertjes staat gewoon plotsklaps aan.

Iets mysterieus? Nee, in vaktaal noemen ze dit “cognitieve vooringenomenheid”, die in dit geval de illusie van herhaling veroorzaakt. Het wordt versterkt door het “recentheid-effect” (de laatste dingen die je gehoord/gezien hebt kun je je beter herinneren) en het “perceptie-effect” (wat zeggen wil dat dat de mate waarin iets tot de verbeelding spreekt sneller en vaker terugkomt in je gedachten dan zaken die dat niet doen).

‘Ons leven be-wim-vloeden’

Dit wetende kunnen we ons leven dus heel makkelijk “be-wim-vloeden”! Stop je vermogende/positieve gedachten in je brein dan komen er ook positieve dingen op je pad. Maar andersom werkt (dus) ook: stop je er onvermogende/negatieve gedachten in; dan komen die bijbehorende gevoelens er ook uit. Dan kun je bedenken dat zinnen als: dit zal mij niet lukken, ik heb ook altijd pech, dit heb ik weer, ik ben altijd slecht in......etc., je niet helpen! Let maar eens op hoeveel van dit soort gedachten bij jou voorbijkomen.

Vraag je de volgende zaken af:

1) Gezondheid: het lichaam heeft altijd gelijk en “praat” terug! Welke klacht heeft het lichaam over jou?!

2) Plezier: wat kan ik doen en met wie om vanaf nu meer plezier te beleven?

3) Succes: wat kan ik doen om mijn doel te bereiken?

4) Groei: wat kan ik doen om me te blijven ontwikkelen (is vaak ont-wikkelen!).

5) Genieten: hoe kan ik optimaal genieten van wat ik doe? Geniet van alles wat

je doet.

Laatst zei ik dit tegen een van mijn patiënten waarop hij zei: “Leuk en aardig bedacht Wim, maar ik kan niet genieten!”. Waarop ik zei: “Dan geniet je maar van het niet kunnen genieten!”

Gewoon Doen!

Hopelijk besef je nu in ieder geval dat, wanneer je iemand ziet met hetzelfde leuke bloemetjesshirt als jij, dat niet is omdat de wereld een hekel aan je heeft.

Wim Snellenberg

Vitaler

www.wimsnellenberg.nl

Column Wim Snellenberg

'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN gisteren
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56