Anne-Lotte Sturm leest voor in het volle Bieblab van de Centrale Bibliotheek. (Foto: Hermien Keppels)
Anne-Lotte Sturm leest voor in het volle Bieblab van de Centrale Bibliotheek. (Foto: Hermien Keppels)

Voorlezers grijpen de macht

De voorlezers hebben vorige week de macht gegrepen in de bibliotheek aan de Pijpenstraat. Met zijn 33'en namen ze deel aan de Nationale Voorleeswedstrijd. In de 27-jarige geschiedenis van de Nationale Voorleeswedstrijd deden nog nooit zoveel Enschedese scholen mee.

Door Hans Assink

Enschede – Na de victorie van Noor Lutje Spelberg van De Triangel in de eerste lokale ronde waren Het Zeggelt en De Bonifatiusschool de winnende scholen in de tweede en derde ronde. Anne-Lotte Sturm van Het Zeggelt won op woensdag de tweede ronde. Zij las voor uit het boek Hotel Bonbien van Enne Koens. Het fragment over een hotel in het oosten van Frankrijk ging niet alleen over frambozentaart, maar ook over vrachtwagenchauffeurs met diarree. Volgens de jury vertelde Anne-Lotte het allemaal 'heel beeldend'.
Bram Masseus van de St. Liduinaschool maakte indruk met zijn fragment uit Dummie de mummie van Tosca Menten. "Hij weet de humor erin te leggen en krijgt de mensen in de zaal mee'', vond de jury.

De derde lokale ronde op donderdag leverde Charlotte Heerink als winnaar op. De leerlinge uit groep 7 van de Bonifatiusschool benutte op vier seconden na de volle beschikbare vijf minuten voorleestijd. Presentator Goochelaar Jan hield de tijd bij. Charlotte bracht een stuk uit het boek Een geheim luik van Nanda Roep. Het ging over een restaurant en volgens Charlotte krijg je van de kleuren rood en geel trek. Dat ze er relaxt bijzat met de beentjes over elkaar viel de jury op en ook dat ze in een rustig tempo prettig voorlas. Marilona Salem van De Windroos kreeg de complimenten voor haar keus om voor te lezen uit het boek Sabel van Suzanna Wouda. Het was een heftig fragment over de Tweede Wereldoorlog en kamp Westerbork. "Zou er ook een Oosterbork zijn en een Noorderbork?'', hield Marilona de zaal voor. Evy Vonk van de Prinseschool en Julie Pendjol van Alfonsus lazen als voorlaatste en laatste ook prachtig voor, maar de bloemen en de oorkonde gingen naar Charlotte Heerink. Voor alle deelnemende schoolkampioenen was er een boekenbon.

Jeff Kinney
Opvallend was de keus voor de auteurs. Dit jaar geen enkel boek van Jacques Vriens, Carry Slee of Francine Oomen. Jeff Kinney was het populairst. Vier voorlezers kozen voor Kinney. Tosca Menten, Roald Dahl, Mirjam Oldenhave, J.K. Rowling, Jozua Douglas, Gary Northfield en R.L. Stine werden tweemaal gekozen. De drie Enschedese winaars doen op 7 maart in Losser mee aan de regionale ronde. Op 1 april is de provinciale finale in Nijverdal. De landelijke finale is op 27 mei. Dat is een uitje voor de hele klas.

Meer berichten