De elf voorlezers van de eerste lokale ronde bijeen. Op de stoel winnaar Noor. (Foto: Hermien Keppels)
De elf voorlezers van de eerste lokale ronde bijeen. Op de stoel winnaar Noor. (Foto: Hermien Keppels)

Noor leest het mooist voor

Noor Lutje Spelberg van De Triangel heeft maandagmiddag de eerste lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. In totaal doen er dit jaar 33 scholen mee in Enschede en dat is volgens Karin Wolters van de Centrale Bibliotheek een record.

Door Hans Assink

Enschede – In de eerste lokale ronde van de drie komen deze maandag in het Bieblab elf voorleeskampioenen in actie. Goochelaar Jan stelt ze op hun gemak en doet dat ook met de jury, bestaande uit Karien van Buuren, Hans Assink en Jan Hoogenberg. De eerste die na een eerlijke loting mag voorlezen is Suus Wemekamp van Het Palet. Zij leest voor uit De Spooktoren van Keir Graff en doet dat zo mooi dat de jury later gaat zeggen dat de lat direct heel hoog is gelegd. Nummer twee op het podium is Roy Torani van Mecklenburg. Hij brengt een fragment uit Klem van Mirjam Oldenhave en de jury weet dan al dat het een moeilijke middag gaat worden, want het niveau is wederom van de categorie top. En dat gaat zo maar door.

Hannah Egbringhof van De Jonge Helden trakteert de zaal op een stukje Heksen van Roald Dahl, over heksen die kinderen haten. Het publiek geniet zichtbaar en dat komt ook door het mooie accent dat Hannah aan de heks meegeeft. Bij Talitha Schoonhoven van Willem van Oranje gaat het over scheiden in De Wilde Kippenclub op schoolreis van Cornelia Funke. De jury heeft op het eind veel lof voor het wat zware onderwerp.
Nummer vijf Dewi Tangenberg van Anna van Buren brengt de heksen terug met Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling en dan is Noor Lutje Spelberg aan de beurt met Gruwelijk grappige griezelverhalen van Tosca Menten. Het verhaal over een wrat als een skippybal waarin uiteindelijk toch geprikt wordt gaat er bij alle aanwezigen in als koek. "Heel beeldend verteld'', aldus de jury later.

Spandoek
De eerste voorlezer na de pauze is Lars Bolscher van De Esmarke, die voor Rollebollen met de Romeinen heeft gekozen, een boek van Gary Northfield. "Ik ben nieuwsgierig, ik wil 'm lezen'', zegt Goochelaar Jan. Nummer acht is Lieke Westerhof van De Zevenster met een Hondenleven van Jeff Kinney. "Een prettige voorleesstem'', vindt de jury. Bij Milou Bömer van De Troubadour komt het eerste spandoek tevoorschijn. Ze leest voor uit Het verboden eiland van Helma Camp. Nummer tien is Mick Bettman van de Paus Joannesschool, die ook auteur Jeff Kinney heeft, maar dan met Drie keer niks. "Fijn om naar te luisteren'', oordeelt de jury.

Als laatste leest Maud Muller Kobold van Marcellinus voor. Ook zij heeft voor Rollebollen met de Romeinen gekozen, van Gary Northfield, maar wel een ander fragment. "Ging ie lekker'', vraagt Goochelaar Jan. "Ja'', is het antwoord. De jury gaat weer in conclaaf en maakt na een korte bespreking van alle voorlezers bekend wie er gewonnen heeft en dat is Noor Lutje Spelberg van De Triangel. Zij mag door naar de regionale ronde in Losser. Daar mogen er twee door naar de provinciale ronde in Nijverdal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden