Afbeelding

Prikkels doseren

Algemeen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor ontwikkeling die je in acht stappen naar steeds meer rust en helderheid brengt. We werken eerst aan een hogere vitaliteit, een soepel en sterk lichaam.
Door ook te leren de aandacht naar binnen te richten, komt er meer inzicht over jezelf. Meditatie is de techniek om overzicht te behouden.

We hebben er allemaal mee te maken. Helemaal nu het wereldnieuws de media beheerst. We hopen op een snelle eindiging van het altijd onnodige geweld. Hoe ga je daar mee om? Met al die berichten? Met hoop en teleurstelling?

Sturende prikkels maken minder alert en onrustig. Of je het nou in de gaten hebt of niet, we staan allemaal de hele dag bloot aan sturende prikkels. Een sturende prikkel is een indruk, een regel of een beoordeling die ontworpen is om gedrag te beïnvloeden.
We kennen deze indrukken uit onze yogaboeken, ze heten daar vritti. Indrukken ongedaan kunnen maken is van alle tijden want de boeken zijn soms vele eeuwen oud.

‘Door goede nachtrust worden normalerwijze de meeste prikkels verwerkt’

Veel indrukken, binnenkomend via de vijf zintuigen, hebben samen een samentrekkend karakter in de mens. Door goede nachtrust worden normalerwijze de meeste prikkels verwerkt. Lichaamsbeweging werkt ook. We gebruiken in Raja yoga daarom asana en vooral meditatie omdat dit aantoonbaar het denken opschoont.

Hoe meer jij je bewust bent van de prikkels waar je aan wordt blootgesteld, hoe minder invloed ze op je hebben. Voor de ruimte in de dag is het van belang om ze te herkennen.
Als bijvoorbeeld in je werk snelheid beloond wordt, dan stimuleert dat allerlei negatieve effecten zoals slordiger en gehaast werken, teveel werk in één dag, enzovoort.
Onze samenleving zit vol met prikkels die op haast en selectie gericht zijn. Het begint van jongs af aan. Beoordelingen op school, budgetten bij de overheid, in de zorg en in grote bedrijven, de studieregelingen op Universiteiten; overal kom je geïnstitutionaliseerde tijdsdruk tegen.
Daarom hebben we haast. Als samenleving hebben we daar last van. Zet daar eens nog het onverwachte bij zoals je nu meemaakt.

Het sluipt erin en je staat er niet bij stil dat je als volwassene elke dag zelf steeds weer de keuze hebt om er gepast en ook even niet aan mee te doen. Dat is vooral een kwestie van zelfrespect. Zelf het tempo bepalen. Dat wat je doet, doe je goed. Je hebt geen haast. Bewust zijn van de prikkels die bij je binnenkomen en daar bewuste keuzes aan verbinden is de structurele oplossing.
Er komt dan vanzelf een werkzaam ritme. Dat houdt je leven overzichtelijk. Je weet wat je wilt en waar je grenzen liggen. Wees geweldloos naar jezelf. Daarmee help je direct de omgeving. Het is te leren.

Kom ook eens langs voor een eerste kennismaking. Maak graag een afspraak op www.yogaschool.nl. Je bent van harte welkom.

Column Patrick Ros

Een themasessie in Spinnerij Oosterveld..
Themasessie over klimaat, water 17 uur geleden
Isabel Merbis met haar prijs.
Award voor Isabel 18 uur geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 20 uur geleden
Afbeelding
De mening van Enschede: Dronebasis op Twente Airport? gisteren
Karin de Vries, Joke Voogd en Inge van Erkelens (drietal in hesje) met enkele deelnemers aan de wandeling. .
Meer leren over planten in de natuur 22 apr, 10:28
Duitse belangstelling voor het Enschedese crematorium.
Duitse belangstelling voor crematorium Usselo 21 apr, 12:30
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 21 apr, 10:21
Jelle Snippe bereidt zich voor op het EK.
Snippe blij met steun Reggeborgh 20 apr, 14:24