Bas Veenendaal en kantinebeheerder Chris Kempers met hun KNVB-speld.
Bas Veenendaal en kantinebeheerder Chris Kempers met hun KNVB-speld.

Zuid-Eschmarke houdt een eindfeest

Algemeen

Na ruim anderhalf jaar uitstel is het zaterdag 19 maart dan toch zover: het 80-jarig jubileum van de voetbalvereniging Zuid-Eschmarke kan gevierd worden. Het wordt een reünie in Café Vrieler, de plek waar de club op 21 juli 1940 werd opgericht. 

Enschede - Zuid-Eschmarke werd niet voor niets in 1940 opgericht, zegt ex-voorzitter Bas Veenendaal. “De school- en volksfeesten werden destijds door de Duitse bezetter verboden. De club stond sinds de oprichting bekend om zijn feesten en maatschappelijke betrokkenheid.’’
Met de reünie wordt ook het opheffen van de club gemarkeerd. Vanwege het teruglopend ledenaantal viel in 2020 het doek voor de Diekmanclub.

Bij het opheffen van de club zei voorzitter Bas Veenendaal al dat hij ondanks het einde van het tijdperk ‘Zuid-Eschmarke’ toch naar de toekomst keek. “Het clubbestuur heeft de Stichting Vrienden Van Zuid-Eschmarke opgericht voor het beheren van het erfgoed en de gelden en het organiseren van traditionele verenigingsactiviteiten. Bijna twee jaar later blijkt dit een goede zet te zijn geweest’’, aldus Veenendaal.

Klootschieten

Vier teams maakten de overstap naar buurman EFC PW 1885, waardoor de spelende leden, kaarters en biljarters elkaar nog wekelijks kunnen treffen. Het paviljoen van PW wordt ook gebruikt door de Stichting Vrienden Van Zuid-Eschmarke, bijvoorbeeld voor het klootschieten en om te kaarten. Betrof het vroeger een samenzijn op een koude of natte Tweede Kerstdag, sinds vorig jaar is er een heuse zomereditie met afsluitende barbecue. Voor komende zomer staat deze gepland op zondag 21 augustus.

Eerder al staat voor de oud-leden van Zuid-Eschmarke een terugkeer naar de voormalige kantine aan de Van Deinselaan gepland. “De gemeente wil namelijk dat PW verhuist van Diekman-West naar Diekman-Oost’’, vertelt Veenendaal, tegenwoordig bestuurslid van PW. “PW is momenteel in gesprek met de diverse afdelingen van de gemeente en Sportaal, die hierbij betrokken zijn. Na de reünie richt ik mij op de terugkeer naar Diekman-Oost met PW. In eerste instantie om de overstap van zo’n 65 Zuid-Eschmarkers soepel te laten verlopen, inmiddels ook omdat het bij PW goed bevalt.’’

Uitdagingen

De oud-Zuid-Eschmarkers voelen zich thuis bij PW. Veenendaal: “We zijn hier direct goed verwelkomd en opgenomen in de vereniging. En we nemen onze geschiedenis en ons netwerk mee. Net als andere clubs staat ook PW voor enkele uitdagingen. Dagbesteding, een damesteam en ouderensport Kwiekman zijn enkele vernieuwingen die op dit moment spelen. Daar gaan we samen, ook met de afdeling ‘oud-Enschedese Boys’, het beste van maken.”

De reünie is voor alle oud-leden. Tickets kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via een link op de site van de stichting (www.zuideschmarke.nl).
De Ereleden en Leden van verdienste zijn persoonlijk uitgenodigd voor een koffietafel, voorafgaand aan de reünie. De avond wordt muzikaal omlijst door een DJ die van alle markten thuis is en een Nederlandstalige artiest. Veenendaal: “Het belooft een ouderwets gezellige avond te worden, gezien het grote aantal kaarten dat al gekocht is. Ik zie vooral veel namen van oud-leden van tientallen jaren geleden. Bij de reünie rond ons 75-jarig jubileum waren er meer dan 200 gasten, daar gaan we nu ruim overheen.”

De reünie/het eindfeest begint zaterdag 19 maart op 20.00 uur bij Café Vrieler aan de Brinkstraat 301-303.

Afbeelding
Expositie Connect-U 4 uur geleden
Afbeelding
Nog één klus verwijderd van Europees voetbal 5 uur geleden
Afbeelding
Femke Bol is dé ster bij de FBK Games 6 uur geleden
Afbeelding
Harmonie als dé zomerse theaterverrassing in Twente 5 jun., 11:10
Afbeelding
Tweede voorstelling Twintigers aan Z 4 jun., 10:13
Afbeelding
AC Tion viert 75-jarig bestaan met reünie 3 jun., 14:35
Afbeelding
Snoei kastanjebomen 3 jun., 11:15
Afbeelding
Expositie Malte Bruns en Inge Meijer 2 jun., 17:31