Foto: Anja Veurink

Enschede viert 75 jaar vrijheid met groot meezingconcert in het Volkspark

Enschede - Dit jaar herdenken en vieren we in Enschede op verschillende momenten 75 jaar Vrijheid. We doen dit met diverse activiteiten op het gebied van o.a. theater, muziek, tentoonstellingen en lezingen. Op 1 april zal de Vrijheidstour Overijssel neerstrijken op de Oude Markt met een feestelijk programma met live radio en diverse optredens. Het Vrijheidsfestival wordt op 5 mei in het mooie Volkspark gehouden. Hiervoor is een uitgebreid programma ontwikkeld met als hoogtepunt een groot meezingconcert voor de hele familie.

Op de nationale Bevrijdingsdag zal het Vrijheidsfestival neerstrijken in het sfeervolle Volkspark. Vanaf 12.00 uur, na het ontsteken van het Vrijheidsvuur, wordt daar een uitgebreid kinderprogramma aangeboden met workshops dans, theater, knutselen, muziek en sport en spel!

Groot meezingconcert
Eveneens op 5 mei, van 19.30 tot 21.30 uur, presenteert het projectorkest van het Wilminktheater onder leiding van Jos Pijnappel een feestelijk en speciaal gearrangeerd meezingconcert. Met liedjes van de oorlog tot nu. Liedjes die gaan over vrijheid en die iedereen kan meezingen. Het orkest wordt daarin ondersteund door diverse zangers en zangeressen, samen met een bekende artiest. Het definitieve programma volgt binnenkort. Het Vrijheidsfestival is voor iedereen gratis toegankelijk.

Vrijheidstour Overijssel
Op woensdag 1 april, de datum dat Enschede 75 jaar geleden bevrijd is, strijkt de Vrijheidstour Overijssel van 12.00 tot 22.00 uur neer op de Oude markt in Enschede. In het kader van 75 jaar vrijheid, staat iedere dag een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal op radio, tv, online en social media. RTV Oost maakt de hele dag radio vanuit de Vrijheidsexpress, een speciale bus die vanaf 1 april langs bijzondere plekken in Overijssel zal touren. De bus start en eindigt iedere dag vanuit een andere gemeente. Daarnaast wordt op deze dag een muzikaal programma gepresenteerd met o.a. The Bluebettes, een Zwolse tributeband, bestaande uit vijfdames. Ze brengen speciaal voor de Vrijheidstour een programma met vrijheidssongs.

'Sounds of Freedom'
Op 1 april treedt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht op in het Muziekcentrum met het programma "Sounds of Freedom". Dit programma is speciaal voor de viering van 75 jaar vrijheid gearrangeerd. In "Sounds of Freedom" neemt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht u mee op een muzikale reis waarin het orkest een ode brengt aan vrijheid in al haar facetten. Wat is er gebeurd in die 75 jaar? Wat heeft die vrijheid ons gebracht? Hoe ziet die vrijheid er tegenwoordig uit? We staan stil bij onze bevrijders en veteranen en de rol van de Koninklijke Luchtmacht als ambassadeur en voorvechter van vrijheid in Nederland en daarbuiten. Kaartverkoop vindt plaats via het Wilminktheater.

Uitgelicht
Het hele jaar worden diverse activiteiten georganiseerd met het thema Vrijheid. Op de website enschedeviertvrijheid.nl zijn de activiteiten in het kader van 75 jaar Vrijheid Enschede te vinden.

'Vrij'
Zo zal de Theatermakerij een bijzondere voorstelling spelen in het Stadhuis op 4 mei, na afloop van de herdenking in het Volkspark. De jonge spelers van de Theatermakerij spreken met ouderen over de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog in Enschede. Deze gesprekken vormen de inspiratiebron voor de voorstelling 'Vrij'.

'Levenslicht'
Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Hiervoor heeft de kunstenaar Daan Roosegaarde een lichtkunstwerk gemaakt: 'Levenslicht'. Het monument in Enschede maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen. Levenslicht is vanaf 1 februari te zien bij Concordia. Daar kan het publiek tot en met 6 maart terecht om de bijzondere stenen te bezichtigen. Na de tijdelijke expositie in Concordia krijgen de stenen een permanente plek in de Enschedese synagoge.

Aanmelden van activiteiten voor 75 jaar Vrijheid Enschede kunt u mailen naar: info@enschedeviertvrijheid.nl

enschedeviertvrijheid.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden