Hyacinten kopen in MST voor jonge mensen met kanker

In Nederland krijgen jaarlijks 2700 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd is anders dan op oudere leeftijd en kan grote emotionele, sociale en maatschappelijke gevolgen hebben. Om deze zorg te kunnen geven is geld nodig. U kunt helpen door op vrijdag 24 januari in Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede een bosje hyacinten te kopen.

Sophia Sleeman (25 jaar, AYA ambassadeur): "Toen ik 18 was kreeg ik kanker en stond mijn wereld op zijn kop. Ik was op zoek naar een plek in het ziekenhuis waar ik terecht kon met vragen over seksualiteit, vruchtbaarheid, studie en relaties. Allemaal thema's waar je tegenaan kunt lopen als je jong bent en kanker krijgt. Daarom zet ik mij nu in voor het AYA-platform."

Landelijke actie
De actie in MST maakt deel uit van de HAYAcintenactie die door het Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers is georganiseerd. Door hyacinten te verkopen halen deelnemende ziekenhuizen zoveel mogelijk geld op voor de zorg aan jongvolwassenen met kanker. Deze AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn in 'de bloei' van hun leven. Daarnaast is kanker op de AYA leeftijd zeldzaam en zijn er weinig leeftijdsspecifieke behandelingen. Eventuele late effecten van behandeling hebben voor deze jongvolwassenen langduriger impact dan voor ouderen met kanker.

Kanker op je 20e is echt wat anders!
Deze jongvolwassenen hebben een andere behandeling en zorg nodig dan ouderen met kanker. Medisch-technische zorg en behandeling gaan samen met psychosociale zorg, vanaf de diagnose tot ver daarna. AYA zorg gaat uit van de mens met een ziekte. MST is lid van het Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Platform, het kennis- en zorgnetwerk voor en met jongvolwassenen met kanker.

"Zonder AYA-zorg had ik de behandeling, zowel fysiek als mentaal niet op deze manier kunnen doorstaan. Tevens had ik mijn leven nooit zo snel weer op de rit kunnen krijgen. Ik vind dat elke jongvolwassene die te maken krijgt met een kwaadaardige ziekte deze integrale zorg-op-maat verdient!" – Lara Jongbloets

Kom naar de HAYAcinten verkoopkraam in MST
Vrijdag 24 januari om 9.00 uur start de verkoop van hyacinten voor jongvolwassenen met kanker op meerdere plekken in MST. Een bosje kost vier euro. Als u het ziekenhuis in Enschede bezoekt kunt u het verkooppunt niet over het hoofd zien!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden