Yauno werd ingezegend door Mor Polykarpus (2e van links op de foto), de hoogste geestelijke in de Syrisch-orthodoxe kerk in Nederland
Yauno werd ingezegend door Mor Polykarpus (2e van links op de foto), de hoogste geestelijke in de Syrisch-orthodoxe kerk in Nederland (Foto: Ingrid Bargeman)

Aartsbisschop Syrisch Orthodoxe kerk zegent huiskamer de Posten

Dinsdag 14 januari opende de Posten in Enschede een nieuwe huiskamer; Yauno, een huiskamer speciaal ingericht voor Syrisch Orthodoxe ouderen met dementie, die in Zorgcentrum de Posten wonen. Hier kunnen zij de dag doorbrengen op een manier die nog meer aansluit bij hun eigen belevingswereld. Zonder taalbarrière en met aandacht voor cultuur en gebruiken. Een uniek concept in Twente. Yauno werd tijdens de openingsbijeenkomst ingezegend door Aartsbisschop Mor Polykarpus van de Syrisch Orthodoxe kerk.

Enschede - Rick van Geffen, manager zorg bij de Posten vertelt: “De wijk Wesselerbrink vergrijst. Er wonen steeds meer kwetsbare ouderen en een aanzienlijk deel van deze ouderen is Syrisch Orthodox. Uit deze groep komt ook een toenemende vraag naar zorg en ondersteuning, in het bijzonder voor ouderen met dementie. Ons reguliere zorgaanbod sluit vanwege cultuur- en taalverschillen niet altijd goed aan op de vraag. Speci?eke culturele wensen kunnen over het hoofd gezien worden vanwege een gebrek aan begrip. Mensen voelen zich op hun gemak als ze elkaar verstaan en begrijpen. We zien dat dit goed werkt in de algemene voorziening en dagopvang groep voor Syrische ouderen die we al enige jaren met succes aanbieden. Deze nieuwe huiskamer speelt nu ook specifiek in op de culturele wensen van de klanten. Dat sluit ook goed aan bij ons streven naar een inclusieve wijk, voor iedereen van 0 tot 110 jaar.”

Belevingsgericht
Christina Tastekin, activiteitenbegeleider bij de Posten, is de motor achter dit unieke huiskamerconcept. Ze vertelt trots: “Voor zover bekend is de manier waarop we zorg en beleving samen hebben gebracht specifiek voor deze cultuur uniek in Twente, misschien zelfs wel in Nederland. De huiskamer is écht tot in detail aangekleed. Een huiselijke sfeer, geheel in stijl van de Syrisch Orthodoxe cultuur, die zorgt voor herkenning bij de ouderen. De kapstok is gevuld met jassen en naast de deur staan slippers die van niemand zijn, maar die de suggestie wekken van het gezinsleven dat zij van vroeger kennen. Ook de keuken en eettafel spelen een belangrijke rol. Eten, drinken en familie vormen altijd een rode draad in het leven van de Aramese zorgvrager. Daarom eten we hier ook altijd samen. Bij Yauno binnen komen, is dan ook echt thuis komen voor onze klanten. De naam Yauno betekent vrijheidsduif. Het is ?jn om tijdens een ziektebeeld zoals dementie dat zoveel verwarring geeft, even weer helemaal vrij en thuis te zijn.”

Onder toeziend oog van veel genodigden en wethouder Arjan Kampman zegende aartsbisschop Mor Polykarpus de woonkamer met een gebed in het Aramees. "Ik dank de Posten voor het letterlijk en figuurlijk open zetten van de deuren voor de dementerende ouderen van onze gemeenschap. We zijn dankbaar voor het grootse gebaar van de Posten”, sprak de aartsbisschop lovend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden