Foto: Marco De Swart

Holocaustmonument Levenslicht ook naar Enschede

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Enschede is vanaf 28 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij Concordia. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Enschede - Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Enschede zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Expositie in Enschede
De landelijke opening van Levenslicht is op donderdag 16 januari 19.00 uur in Rotterdam. Op 26 en 27 januari zijn de stenen te zien in de synagoge in Enschede. Het tijdelijke monument is vanaf 28 januari te zien bij Concordia. Daar kan publiek tot en met 6 maart terecht om de bijzondere stenen te bezichtigen. Na de tijdelijke expositie in Concordia krijgt het monument een permanente plek in de Enschedese synagoge.

Praktische informatie expositie
Levenslicht – Daan Roosegaarde
Dinsdag 28 januari – vrijdag 6 maart 2020
Concordia, Langestraat 56, Enschede
Dinsdag t/m zondag geopend – zie voor openingstijden www.concordia.nl

www.concordia.nl/beeldende-kunst/levenslicht/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden