Afbeelding

Column Wim Snellenberg

Algemeen

Neem het volgende eens in je gedachten: de kleur rood. De biologische effecten van rood zijn stimulerend en activerend. Het verhoogt de hartslag en de ademhaling. Klaar voor actie. Vol energie om ergens voor te gaan. Het is de kleur van leven (bloed is rood), van vitaliteit, kracht en passie. Het geeft een gevoel van liefde, romantiek, verleiding, hartstocht en opwinding; positieve opwinding! Lekker!

En?

Hoe voel je je nu?

Dat klopt!

Want: gedachte geeft gevoel, gevoel geeft gedrag en dat gedrag bepaalt jouw algehele functioneren. Voed je jezelf dus met mooie gedachten dan: voel je je goed, gedraag je je er naar (gaaf voor jezelf, maar ook voor anderen in je buurt) en functioneer je goed.

Ik zie echter heel vaak in mijn omgeving dat mensen dit systeem de ‘verkeerde kant’ op gebruiken. Ze voeden zich met onvermogende ‘slechte’ en negatieve gedachten die vervolgens een negatief gevoel, negatief gedrag en dus een rot gevoel geven. Maar let op: het is dus exact hetzelfde systeem als wat ik gebruik om me goed, super, fit en vitaal te voelen... Verander je gedachte(n) en jij verandert.

Afgelopen maandag noemden ze Blue Monday. En als je dit hoort of ziet worden direct alle herinneringen en ervaringen die opgeslagen liggen in je geheugen (onderbewuste) opgeduikeld die met de associatie Blue Monday te maken hebben. Dit wordt er over geschreven en dat is dan ook wat er bij je ‘naar boven’ komt.

Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Het brein weet niet wat waar is en gelooft je direct als je zegt dat het Blue Monday is. Hierdoor ga je je ook gedragen of het Blue Monday is. Maar het bestaat niet. Het is bedacht. Je praat het jezelf aan.
Negatief en/of onvermogend denken is als ongezond eten. Het is makkelijk, maar het voedt je niet. Het vult je. Het geeft je even een goed gevoel en op de lange termijn een slecht gevoel en een rimpelige huid.

Het is een gewoonte die je niet dient. Een gewoonte die je stap voor stap kunt afleren. Want hoe meer positieve gedachten jij toelaat, des te beter jij je zult voelen. Negatieve gedachten zijn niet slecht. Ze zijn wat ze zijn, maar ze helpen je niet. Door je negatieve gedachten positief te benaderen kun je je gedachtenpatroon veranderen. Door vermogend te denken zul je anders gaan leven. Met meer vertrouwen, rust, positiviteit en liefde.
Laten we er dan een rode dag van maken. Een rode maandag. Denk aan de kleur rood en realiseer je dat dit de dag is dat je nog steeds uitstekend bezig bent met het volhouden van je goede voornemens. Dat je staartje gaat kwispelen als je bijvoorbeeld je partner en kinderen ziet. Dit wordt (weer) een topdag!

Wim Snellenberg is eigenaar van FysioFit en de Vitalers in Enschede.

Blue Monday bestaat niet. Het is bedacht

Afbeelding
'Ik kom zelfs de kraanvogel tegen' 8 jun., 15:39
Afbeelding
Solar Boat Twente wint Regatta in Enkhuizen 8 jun., 14:23
Afbeelding
'Echte arbeidersclub' UDI is 90 jaar 8 jun., 13:24
Afbeelding
PW houdt internationaal veteranentoernooi 8 jun., 11:15
Afbeelding
Expositie Malte Bruns en Inge Meijer 8 jun., 09:34
Afbeelding
De mening van Enschede: Armoede in 053 7 jun., 18:24
Afbeelding
Helemaal rood! 7 jun., 17:42
Afbeelding
Hoe kun je Duits personeel het beste inzetten om de Duitse markt te veroveren? 7 jun., 15:49