Foto:

Patrick Ros

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor ontwikkeling die je in acht stappen naar steeds meer rust en helderheid brengt. We werken eerst aan een hogere vitaliteit, een soepel en sterk lichaam. Door ook te leren de aandacht naar binnen te richten, komt er meer inzicht over jezelf. Meditatie is de techniek om overzicht te behouden.

Veranderingen daar zit het leven vol mee, dat was je al opgevallen. Het wordt duidelijker dat er veerkracht nodig is, om met veranderingen om te gaan. Nu we toch weer vlot ineens voor een groot deel van de samenleving weer uit deze abrupte lock down komen, starten scholen zoals de onze en menig andere instellingen weer op. Terwijl we ons eerst gedegen hadden voorbereid op een langere periode van online lessen.

We zijn blij dat onze lessen weer op locatie mogen natuurlijk. Veranderingen tasten het gevoel van veiligheid aan. Er zijn vele veranderingen in deze snelle tijden. Hoe kun je daar beter mee om gaan om veiligheid niet te verliezen.

We vallen bij veranderingen terug op eerdere ervaringen. De veranderingen gaven destijds een wisselende uitkomst. Daarom houden we ook niet van veranderingen, het heeft direct effect op het gevoel van veiligheid, één van de basisbehoeften van de mens. Dit zijn de vijf bekende: lichamelijke behoeften, veiligheid, sociale behoeften, behoefte aan respect en zelfontplooiing. Groepen die in het nieuws kwamen ervoeren weerstand in veiligheid en sociale behoeften. Begrijpelijk natuurlijk.

Aangezien veel emoties, die bij veranderingen in veiligheid snel op kunnen treden, de blik behoorlijk kunnen vertroebelen is het goed om naar het volgende te kijken als het gaat om veiligheid. Waar baseer je je veiligheid op? Zo gauw de veiligheid grotendeels afhangt van uiterlijke objecten, gewoonten, vaststaande patronen, je raadt het al. Als deze gaan veranderen, wordt het gevoel van veiligheid aangetast. Je weet niet meer waar je aan toe bent. Je zoekt houvast hoe dan wel. Het gaat om de veiligheid intern. Hoe makkelijker je om kunt schakelen naar de nieuwe situatie, hoe veiliger het zal voelen.

Misschien helpen deze zinnen: Elke tegenslag is een springplank en elke meevaller is een mogelijke valkuil die alertheid van je vraagt. In beide gevallen is er iets gebeurd dat je niet zag aankomen. Er valt iets te leren. Dat te leren stuk is de rust bewaren. Daarom is gepaste afstand tot de wereld der verschijnselen raadzaam.

We besteden er aardig wat tijd aan in onze yogalessen, de rust in jezelf te trainen door meditatie. Neuroloog en ‘topdokter’ Steven Laureys doet onderzoek naar het menselijke bewustzijn. “Tien minuutjes per dag kunnen al een significant verschil maken. Minder stress, angst en pijn, een positieve impact op onze slaap, immuunsysteem en bloeddruk zijn slechts enkele mogelijke voordelen.”

Kom ook eens langs voor een eerste kennismaking. Maak graag een afspraak op www.yogaschool.nl. Je bent van harte welkom.

Patrick Ros is eigenaar van de Yogaschool Enschede.

www.yogaschool.nl

Flexibel zijn in veiligheid

Meer berichten