Foto: ROBERT HOETINK

Tonga

Nostradamus liet het even afweten, want meneertje Vlap schitterde niet tegen Heerenveen. En toch had ie zomaar drie goals kunnen maken en twee assists kunnen geven. Je moet ook een beetje geluk hebben en dat lukt bij Vlapinho nog even niet. Ik hoorde net dat ie drie keer corona heeft gehad, dus misschien is dat een verklaring.
Intussen regent het records bij de besmettingen en heeft het verschijnsel ééndagskroeg zijn intrede gedaan. Het nieuwe jaar is zeker los. Rai Vloet voetbalt al weer, de Russen zijn op oorlogspad en Linda de Mol heeft haar vriendje bij het oud vuil gezet. The Voice was al niet mijn programma, maar de geluiden die nu boven water komen, stemmen zeker niet vrolijk.

Zeg ik nou water? Dan is het een aardig bruggetje naar de tsunami bij Tonga. Tonga! Een prachtig mooie eilandengroep in de Pacific! En ik kan het weten, want ik ben er geweest.
Ik kan me het cafeetje aan de oceaan in Nuko’alofa, de hoofdstad, nog goed herinneren. Heerlijk zeebriesje en volop aardige mensen. En de pizza’s gingen per vierkante meter. De blow holes, dat was Tonga. En koning Tupou de vierde.
Ik weet nog dat we naar een ander eiland, Eua, wilden vliegen, maar verder dan een rondje startbaan kwamen we niet.
Slecht zicht op het andere eiland werd er gezegd. Het was acht minuten vliegen met Royal Tongan Airlines. En geen wolkje aan de lucht… ’s Avonds in de hotelbar kwamen we toevallig de piloot tegen. Er was something wrong with the plane, zei hij. We namen nog een biertje. We waren nog gelukkig getrouwd.
Hoe het nu in Tonga is, is nog onduidelijk. De glasvezelkabel heeft de vulkaanuitbarsting niet overleefd. Ik maak me zorgen.
Dichter bij huis maak ik me zorgen over Rossum en ons mooie Twente. De NAM houdt maar niet op met die ziekmakende afvalwaterinjecties in de bodem. Wat de Tweede Kamer besluit, maakt kennelijk niks uit. En in Groningen gaat de gaskraan maar niet dicht. Het is als de besmettingen. Uitzichtloos.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Dit is zijn 991e column. In week 12 is het tijd voor de 1000e. 

Column Hans Assink

Meer berichten