De toekomst van de Maan

In deze lezing stelt Erik Laan de toekomst van de Maan centraal. Wie gaat de nieuwe maanrace winnen? Worden het wederom de Amerikanen die in 2024 de eerste vrouw en de volgende man op de Maan willen zetten? Hoe zit het met de kansen van de Chinezen? Of wordt het toch een commerciële zaak?

Dit is bij lange na nog geen uitgemaakte zaak. De kansen zijn aanzienlijk dat de toxische regering van President Trump de extra miljarden die nodig zijn niet voor elkaar gaat krijgen. Het Europese ruimtevaart agentschap ESA zit voorlopig in het bootje met de Amerikanen. Zij ontwikkelen de service module voor het Orion ruimteschip en werken mee met het Gateway ruimtestation, dat in een baan om de Maan moet gaan komen. De Chinezen volgen een minutieus plan en er wordt gezegd dat 2028 hun targetjaar is voor de eerste Taikonauten op de Maan. Uit commerciële hoek hebben zowel Jeff Bezos met Blue Origin als Elon Musk straks de capaciteiten om de Maan te bereiken. Maar wat wordt hun business plan?

Erik Laan is afgestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Natuurkunde), en heeft gewerkt bij SRON, Airbus Defence & Space en TNO. Sinds 2013 is hij een onafhankelijke consultant voor de ruimtevaartindustrie via zijn bedrijf Eye on Orbit.

De lezing wordt op dinsdagavond 21 januari gegeven in De Museumfabriek van 19.00 uur tot 20.45 uur. Vrienden van De Museumfabriek/Rijksmuseum Twenthe hebben op vertoon van de lidmaatschapskaart gratis toegang, voor niet-leden bedraagt de entree €5,00. Dit is incl. koffie/thee.

Voor de redactie: voor meer informatie: Erik van der Velde 06-20111535/e.vandervelde@demuseumfabriek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden