<p>Extinction Rebellion Enschede voert actie tegen het klimaatbeleid.</p>

Extinction Rebellion Enschede voert actie tegen het klimaatbeleid.

(Foto: )

Klimaatactie Extinction Rebellion

Het is derde dag van het jaar en op het stadhuisplein wordt actie gevoerd. Leden van Extinction Rebellion Enschede voeren deze maandag actie voor een beter klimaat. De gemeente Enschede moet de klimaatnoodtoestand uitroepen, is de stelling. “We blijven vragen om actie’’, zegt woordvoerder Jesse.

Enschede - Het Enschede aan Zee-scenario wordt op de eerste maandag van 2022 uitgebeeld voor het stadhuis. 

Het opzetten van het spandoek met de tekst ‘oproer of vissenvoer’ vergt de nodige samenwerking tussen de rebellen omdat er best wel een windje staat. Het doek wordt vastgemaakt aan bamboestokken en met zand gevulde emmers. Waarom ze de actie houden? “Omdat er niks gebeurt’’, is het antwoord. “Dat het klimaatprobleem nu erkend wordt is stap één’’, zegt Jesse die ‘vanwege privacy’ zijn achternaam niet noemt. “Er wordt wel over een crisis gesproken, maar het blijkt niet uit daden. Steeds meer mensen vragen om actie.’’

Sinds 2019 is de groep bezig in Enschede. “We willen dat de gemeente de noodtoestand uitroept. Dat is nog niet gebeurd. We zitten midden in een klimaatcrisis en structurele veranderingen blijven uit. Vertel de waarheid, hoe erg de crisis is’’, zegt Jesse.

Het is letterlijk vijf voor twaalf. Om twaalf uur gaat het maandelijkse luchtalarm af en dan moet hun optreden plaatsvinden. Snel worden er blauwe plastic tegels op de stenen gelegd waar zand op wordt geschept. De ene rebel hult zich in een snorkeluitrusting en een ander zet een duikbril op. Op de kano’s staan teksten als ‘wees eerlijk’, ‘burgers beslissen’ en ‘doe wat nodig is’.
Naast de ingang van het stadhuis is een vuurtoren gebouwd. In het net onder het spandoek hangen dode vissen. Aan de boom is een bord bevestigd met daarop het waterpeil van ongeveer twee meter Nieuw Enschedees Peil.
Als de sirenes klinken steekt de duikster de armen in de lucht en valt neer op het strand. Uit een luidspreker nabij de bankjes klinken geluiden van neerslaande golven en overvliegende meeuwen, kortom Enschede aan Zee.

Volgens Jesse moet de gemeente de klimaat- en ecologische noodtoestand uitroepen. “Het klimaatbeleid van de gemeente schiet ernstig tekort. Echte plannen om Enschede klimaatneutraal te maken zijn er niet. Verantwoordelijkheid wordt grotendeels op toekomstige generaties, omliggende regio’s en het rijk afgeschoven. Het uitroepen van een klimaatnoodtoestand is een duidelijk signaal dat het menens is met de klimaatcrisis en kan helpen bij het creëren van draagvlak voor robuuste klimaatmaatregelen. Diverse Nederlandse gemeentes en andere overheden hebben de klimaatnoodtoestand al uitgeroepen zoals Haarlem, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen’’, aldus Jesse..

Extinction Rebellion is een wereldwijde klimaatbeweging, opgericht in 2018 in het Verenigd Koninkrijk en is ontstaan omdat overheden niet voor de benodigde veranderingen zorgen. (www.extinctionrebellion.nl).

Meer berichten