Foto: ROBERT HOETINK

Oh oh Den Haag

Het nieuwe jaar is begonnen en om maar gelijk met het positieve te beginnen: we hebben weer een regering! Het heeft even geduurd, maar onze Mark heeft het toch voor elkaar weten te boksen.
Voor iemand met een geheugen dat het af en toe zonder actieve herinnering moet stellen een knappe, welhaast onmogelijke prestatie. En toch is Rutte IV er, nog voor onze eigen nieuwe burgemeester de ketting heeft omgehangen.

Dat er veel vrouwelijke ministers zijn, is natuurlijk mooi. En dat Grapperhaus weg is en veel van die andere slechte ministers ook. Fris bloed, prima. Maar een vrouw op Financiën? Zo’n stap zet alleen Vrijgezel Rutte. En een vrouw die geen rechten heeft gestudeerd als baas op Justitie en Veiligheid lijkt me een valse start.
Vreemd: er is een minister voor Langdurige Zorg en Sport en een minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gaan die twee de Sport nou allebei half doen?
Ook vreemd: er is een minister voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en er is een minister voor Natuur en Stikstof. Tweemaal Natuur! Is dat een duobaan of zo?
Hoe die ministers allemaal heten? Ach, wat maakt het uit. Ze zijn meestal sneller weg als Max in de eerste bocht. Zou ene Liesje Schreinemacher van de VVD het op Ontwikkelingssamenwerking beter gaan doen dan Jan Pronk? En Liesje moet ook nog Buitenlandse Handel erbij doen! Als dat niet gaat botsen, dan botst het wel met de minister die graag met Sven Kramer een scheve schaats rijdt en nu op Buitenlandse Zaken zit. Handel en Zaken... Zij hebben zeker Frank Weerwind nodig, de nieuwe minister voor Rechtsbescherming, voor elke storm in een glas water.
Robbert Dijkgraaf op Onderwijs, Cultuur en Wetenschap lijkt me een topper, maar voor Rob Jetten op Klimaat en Energie loop ik niet warm.

Het ergste van alles is dat we een staatssecretaris hebben voor Jeugd en Preventie… Als die zijn werk gaat doen, sterven we uit... Maar goed dat Den Haag niet naast Enschede ligt.

Hans Assink schrijft via Tekstbureau Piet (assink@home.nl).

Column Hans Assink

Meer berichten