Foto: Bob van der Vlist

'Wanneer je eenzaamheid niet zelf op kunt lossen'

Soms kun je je eenzaam voelen, maar lukt het je niet om het zelf op te lossen. Omdat je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om contacten te leggen en te onderhouden. Of omdat je door ziekte niet in staat was om anderen te ontmoeten. Dan is Humanitas Tandem er voor je, wanneer je behoefte hebt aan contact met anderen. Zo ook voor Henk. Een jaar lang kwam vrijwilliger Nick wekelijks bij hem op bezoek.

Door zijn psychische aandoening kon Henk jarenlang niet bewust deel uitmaken van de samenleving. Veel ging langs hem heen. Hij kon zich niet echt interesseren voor Het doen van activiteiten of andere mensen konden hem niet interesseren. Na een behandeling ging het beter en kwam hij in contact met Humanitas Tandem. Daar werd hij gekoppeld aan vrijwilliger Nick. "Henk wilde graag zijn sociale netwerk vergroten. Ook wilde hij beter leren omgaan met de computer, dus daar zijn we mee aan de slag gegaan."

Erg gezellig
"Het was fijn om met Nick te praten", vertelt Henk. "In het begin waren we twee vreemden, maar het klikte wel tussen ons. Onze gesprekken hielpen mij bij het duidelijk krijgen wat ik wilde. We zijn een keer samen naar een open dag bij het wijkcentrum gegaan. Nu eet ik daar twee keer per week, dat is naast heel lekker ook erg gezellig. Ook heeft Nick me wegwijs gemaakt op de computer. Ik kan me nu aardig redden. Binnenkort ga ik nog een computercursus volgen. Muziek maken lijkt me ook leuk, maar ik heb nog nooit een instrument gespeeld. Nu wil ik dat ook gaan oppakken, orgel spelen lijkt me wel iets. Ik kan nu goed overweg met een toetsenbord, dus een orgel gaat vast wel lukken."

Ook voor Nick is het vrijwilligerswerk erg waardevol. "Je bezoekt iemand een jaar lang elke week. Je praat over allerlei dingen die de deelnemer belangrijk vindt. Of je gaat gewoon een stukje wandelen of fietsen. Samen op pad en nieuwe mensen ontmoeten als de deelnemer dit in zijn eentje moeilijk vindt. Je werkt zo echt naar een doel toe dat je samen bepaalt. Je helpt iemand echt, dat vind ik geweldig."

Met maatjes meer mens!
Humanitas Twente wil een bijdrage leveren aan een sterke en humane samenleving. We geloven dat ieder individu sterker is dan hij denkt. Is dat even niet het geval, dan ondersteunen we diegene met een vrijwilliger, zodat hij vroeg of laat zelf weer verder kan. Ook iets betekenen voor een ander? Bel dan naar 074-2437733 of schrijf je in via humanitas.nl/twente!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden