Phion laat Laetitia Gerards in de huiskamers klinken.
Phion laat Laetitia Gerards in de huiskamers klinken.

Phion zorgt voor een culturele boost

Algemeen

Phion wil enige vorm van troost en verlichting geven in een tijd waarin concerten niet meer live gegeven mogen worden. Zo komt er een Nieuwjaarsconcert van Laetitia Gerards en Raoul Steffani. Ook gaat de documentaire Phion: met hart en ziel in première.

Enschede - In lijn met de huidige geldende coronamaatregelen heeft Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel de lopende kerstconcertreeks en de geplande nieuwjaarsconcerten geannuleerd. “Omdat we van mening zijn dat muziek juist in deze hectische tijd van onschatbare waarde is en troost en verlichting kan bieden, hebben we twee mooie alternatieven voor de komende periode’’, meldt Laura Huiberts van Phion.

Het Nieuwjaarsconcert met Laetitia Gerards en Raoul Steffani wordt uitgezonden via NPO Radio 4, Het Zondagochtendconcert. Daarnaast beleeft de documentaire Phion: met hart en Ziel zijn première. “We realiseren ons dat niets de beleving én ervaring van een live symfonisch concert vervangt, toch zijn we blij dat we een vorm hebben gevonden om Phion in de huiskamers van Nederland te laten klinken’’, zegt Huiberts. “We wensen jullie een heel goed 2022. Dat in het nieuwe jaar live symfonische muziek weer volop mag klinken.’’

Op zondag 2 januari speelt Phion in Het Concertgebouw in Amsterdam het geplande nieuwjaarsconcert Operettegala met Laetitia Gerards en Raoul Steffani. Huiberts: “Uiteraard zonder publiek. Dit concert wordt opgenomen en uitgezonden in de serie NPO Radio 4 Zondagochtendconcerten. Vanaf 12.45 uur geniet je thuis van een spetterend programma vol schitterende melodieën en dansen uit de Franse en Weense opera en operette.’’

De documentaire geeft een persoonlijke en bevlogen inkijk in de wereld van Phion. “Vol passie en toewijding vertellen musici en medewerkers over hoe hun leven eruit ziet en geven ze een kijkje achter de schermen. Van dagelijks repeteren en in conditie blijven, van ‘gewoon’ partners zijn naar collega’s worden na een fusie’’, aldus Huiberts.

De Phion-documentaire Met Hart en Ziel toont hoe de musici elke keer weer tot een topprestatie komen en legt bloot hoe magische wereld van symfonische muziek tot leven komt. Uitgezonden via RTV Ooost op RTV Oost op 1 januari om 20:00 uur, of via Uitzending Gemist. De première via YouTube is op 3 januari 16.00 uur. Het Operettegala met Laetitia Gerards & Raoul Steffani is te horen via NPO Radio 4 Zondagochtendconcert, op 2 januari vanaf 12.45 uur.

‘magische wereld’

‘een vorm om Phion in de huiskamers te laten klinken’

door de redactie

De Enschede Marathon, de oudste marathon van Nederland, is ongekend populair dit jaar.
Record aantal deelnemers en top-veld bij Enschede Marathon 19 apr, 08:22
Afbeelding
Je producten online verkopen: zo laat je klanten veilig shoppen 19 apr, 07:44
Manna zoekt medewerkers. Zie ook www.werkenbijmanna.nl.
Manna is op zoek naar huishoudelijke hulpen 18 apr, 13:54
Afbeelding
Wat zit er dit jaar in het kerstpakket? 18 apr, 12:39
Luisterrijk bij de Muziekbank gaat over de Beatles.
Luisterrijk: De Beatles in het Nederlands 18 apr, 12:02
Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? 18 apr, 10:06
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 18 apr, 09:58
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14