<p>Guusje Beverdam is bezig met de liefdesbank.</p>

Guusje Beverdam is bezig met de liefdesbank.

(Foto: )

Guusje is druk bezig met liefdesbank

Kunstenares Guusje Beverdam zorgt er voor dat Enschede weer een mooie liefdesbank krijgt. De bank in de binnenstad was beschadigd door een aanrijding met een vrachtwagen. De kunstenares verwacht dat de klus in het voorjaar gereed is. “Ik verheug me erop. In het voorjaar kunnen we er weer gebruik van maken”, zegt Beverdam.

Enschede - De liefdesbank in het stadshart is bekend bij elke Enschedeër en ook bij vele bezoekers aan de stad. De bank staat aan de Langestraat, vlakbij het stadhuis en is voor toeristen een geliefde plek om een foto te maken.

De liefdesbank is gemaakt door kunstenares Guusje Beverdam uit Hengelo. Maar het zat dit bijzondere kunstwerk niet mee. Beverdam zegt dat er al twee aanrijdingen door vrachtwagens zijn geweest. “De eerste keer een paar jaar geleden. Ook ruim een jaar geleden was er een aanrijding. Met forse schade. Meer dan de eerste keer.”

De gemeente liet al weten de nieuwe bank misschien iets naar achteren te plaatsen om de kans op aanrijdingen te verminderen. Daar is de Hengelose het mee eens. “Het zou mooi zijn als de liefdesbank meer naar achteren herplaatst wordt. Dus meer tussen de bomen in plaats van op de rijbaan. Dat is nodig na die twee aanrijdingen.”

Wel moet de bank vlakbij het stadhuis blijven. “Daar is de liefdesbank in verband met trouwerijen voor gemaakt. Hierover ben ik in overleg met de gemeente. Dat komt wel goed”, zegt Beverdam, die vertrouwt op een oplossing. De datum van de terugkeer is nog onbekend. “Het zal nog wel een paar maanden duren. Maar er is licht aan de horizon.”

Guusje Beverdam is onlangs naar Den Haag gereisd om met Rob Daenen van Struktuur 68 de afmetingen en vormgeving van de replica te controleren. “Die was helemaal goed. Met hem heb ik de bloemen op de juiste plaats aangebracht. Nu moet hij onder meer drogen, gestookt geglazuurd worden”, aldus Beverdam. Het hele proces gaat nog een paar maanden duren, verwacht de kunstenares. In het voorjaar is de klus mogelijk klaar. (www.guusjebeverdam.nl)

Meer berichten