Enschede Energie gaat voor groene zonneparken in het buitengebied.
Enschede Energie gaat voor groene zonneparken in het buitengebied.

Informatieavond groene zonneparken

Algemeen

Enschede Energie creëert stukken nieuwe natuur en legt zonneparken aan in buitengebied

Enschede - Lokaal zoveel mogelijk écht duurzame energie opwekken is de kerntaak van Enschede Energie. De lokale energiecoöperatie werkt graag samen met inwoners van Enschede aan het verduurzamen van de energievoorziening. Op een manier die voor mens en dier gezond is.
De duurzame energiecoöperatie legt in de komende jaren drie zonneparken aan. Om bewoners van Enschede goed te informeren houdt de coöperatie een online informatieavond op donderdag 9 december om 20:00 uur.
Aanmelden hiervoor kan door op de website (https://enschede-energie.nl/aanmelden-voor-informatie-avond-9-december/) het aanmeldformulier in te vullen.

Voorzitter Jeroen Jansen van Coöperatie Enschede Energie over de plannen om drie zonneparken te bouwen in het buitengebied: “Enschede loopt nogal achter als het over de opwek van duurzame energie gaat. Gelukkig zie je wel op steeds meer plekken in en rondom de stad daken vol zonnepanelen liggen. Vaak projecten van Enschede Energie. Zo maken we steeds meer gebruik van de ruimte op de daken. Er moet echter nog een stevig tandje bijgeschakeld worden om sneller te verduurzamen.”

Medewerker Pieter van der Woude vervolgt: “Na gebiedsbijeenkomsten in 2018 die door Stawel en Enschede Energie werden georganiseerd, hebben drie landeigenaren zich gemeld om een zonnepark te realiseren op hun grond in de Zuid-Esmarke. We zijn toen een uitgebreid voorbereidingstraject ingegaan. Het eerste zonnepark wordt naar verwachting eind 2022 op het elektriciteitsnet aangesloten. Omdat we een coöperatie zijn, kunnen leden uit de buurt hiervan profiteren via de postcoderoosregeling. Zo houden we de inkomsten van zo’n zonnepark in de omgeving!”

Bij elk zonnepark van Enschede Energie is een landschapsplan gemaakt samen met STAWEL, de Stichting voor Duurzame Plattelandsontwikkeling. Hierin staat hoe de coöperatie er voor zorgt dat er per saldo geen natuurwaarde verloren gaat maar er zelfs natuurwaarde gecreëerd wordt. Gerrit Meutstege van STAWEL: “Het bestaande landschap is het uitgangspunt en de schaal en perceelgrootte moet daarbij niet veranderen; sterker nog de nieuwe inrichting voegt daar natuurwaarden aan toe. Niet alleen door extra groen aan te planten, maar ook door de grasstroken tussen de percelen in te zaaien met een bloemrijk graslandmengsel.”

Zelf bijdragen aan de verduurzaming van de energievoorziening kan door deel te nemen aan één of meerdere van de zonnevelden die Enschede Energie gaat aanleggen, stelt Enschede Energie. “Bij deelname wordt je lid van de coöperatie voor €10,- per jaar. Je legt voor deelname aan een zonneveld eenmalig €50,- in en ontvangt dan 15 jaar lang elk jaar €50,-. Of zelfs €100,- per jaar als je stroom en/of gas afneemt bij OM | Nieuwe Energie.’’

Kijk op: www.enschede-energie.nl/iksluitmijaan

Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12