Afbeelding
Foto:

Geweld

Algemeen

Burenruzies ontaarden niet zelden in zowel mentaal als fysiek geweld. Dit ondervond ook Martha, een oudere vrouw die door meerdere kwalen aan huis is gebonden is. Martha heeft veel rust nodig, die echter regelmatig wordt verstoord door haar jongere buren.
Deze lijkt het niet te interesseren dat hun nogal uitbundige leefstijl overlast kan veroorzaken: zo zitten zij graag in hun achtertuin in de jacuzzi, onderwijl optimaal genietend van hun Spotify playlists. De zoon woont in het tuinhuis en ontvangt daar ook zijn vrienden, wat regelmatig in een kleine feestpartij uitmondt. De verstandhouding met Martha was al niet best: voorheen woonde de moeder van het jonge stel naast haar en ook met haar lag Martha regelmatig in de clinch.
Pas na diens opname in een verpleeghuis hoorde Martha dat de moeder al langer dement was, wat achteraf veel verklaarde. Martha betreurt dit nu, als ze dat had geweten zou ze er heel anders mee zijn omgegaan. Het jonge stel kan Martha die ruzies echter niet vergeven met als gevolg dat zodra Martha klaagt over de huidige overlast, haar de huid niet alleen wordt volgescholden maar zij ook lichamelijk wordt geïntimideerd met duwen en slaan. Een onhoudbare situatie dus waarover Martha anoniem met de politie belt: zij wil namelijk niet dat deze aan huis komt uit angst dat de ruzies nog verder zullen escaleren.
De politie raadt Martha aan camera’s op te hangen zodat de fysieke bedreigingen vastgelegd kunnen worden wat op de buren een afschrikwekkend effect kan hebben. Maar Martha trekt het simpelweg niet meer en wendt zich daarom tot Buurtbemiddeling. Na haar verhaal te hebben aangehoord, vragen de bemiddelaars Martha toestemming om contact met de buren op te nemen. Deze weigeren echter open te doen en reageren ook niet op de brief die wordt achtergelaten. In zo’n geval staat Buurtbemiddeling helaas machteloos en kan na enige tijd alleen navragen hoe de situatie inmiddels is. Gelukkig heeft het geweld zich niet meer herhaald. Martha vermoedt, dat dit door de camera’s komt die zij alsnog heeft bevestigd. Mocht het onderling toch weer uit de hand lopen, staat Martha met de camerabeelden sterk genoeg om de politie alsnog in te schakelen.

Column Buurtbemiddeling

!
Afbeelding
Nederlander laat erfgoed links liggen 10 aug, 10:20
Afbeelding
Nieuwe films en een openluchtfilm bij Concordia 10 aug, 10:17
Afbeelding
De diensten van de notaris: veel zekerheid voor weinig geld 9 aug, 14:01
Afbeelding
Italiaanse films Supereroi en Mamma Rosa bij Concordia 5 aug, 16:24
Afbeelding
Sirach Cooiman gaat naar Papendal 5 aug, 16:23
Afbeelding
Luister in de tuin van St. Jacobuskerk naar laatste concert uit Zomer Carillon Concertserie 4 aug, 18:02
Afbeelding
Roeien voor beginners bij Thyro 4 aug, 16:57
Afbeelding
Seizoenstart FC Twente in Nijmegen 4 aug, 16:56