Willem Jaap Zwart stopt als directeur van Concordia. (Foto: Annina Romita)
Willem Jaap Zwart stopt als directeur van Concordia. (Foto: Annina Romita)

Willem Jaap Zwart weg bij Concordia

Algemeen

Roswyde Burgman treedt per 1 maart aan als nieuwe directeur van Concordia Film | Theater | Beeldende kunst in Enschede. Zij treedt in de voetsporen van Willem Jaap Zwart die acht jaren als meewerkend voorman leiding heeft gegeven aan het team van 35 medewerkers en ruim 125 vrijwilligers.

Enschede - Roswyde Burgman (52) heeft ruime ervaring in de culturele sector en is nu directeur bij het HOFtheater in Raalte.
De Raad van Toezicht van Concordia is blij Roswyde Burgman te kunnen voorstellen als nieuwe directeur/bestuurder en kijkt uit naar de samenwerking. “De raad vertrouwt erop dat Roswyde in staat is de mooie ontwikkeling van Concordia verder vorm te gaan geven.’’

Roswyde Burgman is blij met de nieuwe job. “Het is natuurlijk niet makkelijk om iemand op te volgen die zeer geliefd is en zoveel heeft gedaan en betekend voor het culturele klimaat in de regio’’, vertelt Burgman. “Ik kijk er enorm naar uit om aan de slag te gaan en de innovatieve ingeslagen weg verder uit te werken.”

De voorgenomen verhuizing van Concordia naar een andere plek in de stad vormt daarin straks een mijlpaal. Momenteel loopt een haalbaarheidsonderzoek waaruit de meest kansrijke plek voor Concordia zal rollen.

De afgelopen 5,5 jaar was Burgman directeur van het HOFtheater in Raalte, dat is uitgegroeid tot een financieel stabiele, actieve cultuurorganisatie met een stevig draagvlak in de plaatselijke gemeenschap.
Nu keert ze terug naar Enschede waar Burgman al twaalf jaar bij Concordia verantwoordelijk was voor theater. “Ik kom terug in een compleet veranderde, multidisciplinaire organisatie die voortvarend aan de weg timmert. Ik heb veel zin om hieruit kunstenorganisatie te smeden met een duidelijke smoel’’, aldus Burgman.

Opgetogen
Willem Jaap Zwart is opgetogen over zijn opvolger en kijkt er naar uit om de komende maanden samen op te trekken. “Roswyde en ik kennen elkaar goed. Toen ik bij Concordia kwam was zij verantwoordelijk voor theater. In de bezuinigingsronde die toen speelde heeft zij zich hard gemaakt voor het behoud van de Bonbonnière. Met haar overstap naar het HOFtheater heeft zij bewezen een inspirerende en sterke directeur/bestuurder te zijn. De combinatie van haar bestuurlijke ervaring en inhoudelijke deskundigheid past uitstekend bij Concordia. Haar netwerk in Twente en Overijssel kan ze heel goed inzetten om Concordia naar het volgende plan te tillen” aldus Zwart..


‘Het is beter om te vertrekken als je het nog heel leuk vindt’

Over zijn vertrek als directeur zegt Zwart: “Ik heb altijd gezegd dat je zo’n baan maximaal tien jaar moet doen. Ik zit hier nu acht jaar en het is beter om te vertrekken als je het nog heel leuk vindt. Bovendien wil ik graag meer tijd hebben voor familie, vrienden en hobby’s.’’

Concordia brengt kunst en cultuur dicht bij een breed publiek. Concordia biedt een authentiek, professioneel en kwalitatief programma met film, theater en beeldende kunst.
Er wordt veel samengewerkt met culturele en sociale partners, overheidsinstellingen, het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen in projecten op het snijvlak van cultuur, onderwijs en maatschappij. Concordia programmeert op verbinding, ontspanning en inspiratie voor een gevarieerde doelgroep waardoor kunst en cultuur van de grootste waarde is voor de stad, de regio en haar bewoners, aldus Concordia.

Afbeelding
De vloer behoort tot de basis van het interieur 28 mrt, 12:28
'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN 28 mrt, 08:54
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32