Stevenfenne gaat sociaal tuinieren. (Foto: Chantal van der Burgt)
Stevenfenne gaat sociaal tuinieren. (Foto: Chantal van der Burgt)

‘Hele buurt met voeten in de modder’

Algemeen

Stichting Present heeft samen met SVEN Incluzio Uitvoering een nieuw initiatief uit de grond gestampt: sociaal tuinieren.

Enschede - Vanuit Speeltuin Stevenfenne zijn vier tuinprojecten gehouden die zijn uitgevoerd door onder andere vrijwilligers van studentenvereniging Audentis et Vertutis, samen met een groep buurtbewoners en kinderen van CBS De Koning.
De actiedag werd geopend door Nico Bolhuis, stadsdeelmanager West van de Gemeente Enschede. “Veel inwoners in Enschede hebben een tuin, maar vooral de kwetsbare Enschedeërs hebben meestal niet de gezondheid of het netwerk om deze tuin goed te onderhouden, met als gevolg dat veel groen verdwijnt óf dat de tuin juist verwildert. Daar willen Present en SVEN Incluzio Uitvoering, in samenwerking met een groot aantal partners, graag verandering in brengen’’, zegt Leonie Verloop.

De tuinprojecten vonden plaats bij mensen die zelf geen mogelijkheid hebben om hun tuin op te knappen, omdat ze te kampen hebben met gezondheidsproblemen of omdat het netwerk ontbreekt. “De vrijwilligers hebben gewied, gesnoeid, gerooid en tegels verwijderd. Daarna hebben ze nieuw, onderhoudsarm en eco-vriendelijk groen aangeplant, waarbij Stichting Surplus het tuinadvies verzorgde. De mannen van Surplus hielpen natuurlijk mee met het aanplanten van het nieuwe groen. Na de make-over tijdens de actiedag zullen vrijwilligers uit de wijk de bewoners gaan helpen met het onderhoud van hun tuin.’’

Er werden meer verbindingen gelegd: kinderen van CBS De Koning plantten samen met een aantal vaste vrijwilligers van ‘Het Stevenfennehuis’ eetbare struiken, beschikbaar gesteld door ‘De Groene Loper’, een initiatief van de provincie Overijssel om de steden meer te vergroenen. Ze werden zowel bij Het Stevenfennehuis, een woonlocatie voor dementerende ouderen, als op het schoolplein van CBS De Koning geplant. Om het tuinieren in de buurt gemakkelijker te maken werd de uitleenkast voor tuingereedschap geopend op het schoolplein van De Koning.

Sociaal Tuinieren is een middel om sociaal isolement te doorbreken en zorgt er voor dat er prachtige contacten ontstaan tussen mensen die elkaar anders niet zo snel zouden ontmoeten, zo stelt Leonie Verloop. “Tegelijkertijd draagt het bij aan meer groen en biodiversiteit in de wijk, een nette leefomgeving en betere klimaatbestendigheid.’’ Present Enschede en SVEN Incluzio Uitvoering hopen het Sociaal Tuinieren de komende jaren over meerdere wijken in Enschede uit te kunnen rollen.

Manna zoekt medewerkers. Zie ook www.werkenbijmanna.nl.
Manna is op zoek naar huishoudelijke hulpen 18 apr, 13:54
Afbeelding
Wat zit er dit jaar in het kerstpakket? 18 apr, 12:39
Luisterrijk bij de Muziekbank gaat over de Beatles.
Luisterrijk: De Beatles in het Nederlands 18 apr, 12:02
Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? 18 apr, 10:06
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 18 apr, 09:58
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48