Afbeelding

Patrick Ros

Algemeen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor ontwikkeling die je in acht stappen naar steeds meer rust en helderheid brengt. We werken eerst aan een hogere vitaliteit, een soepel en sterk lichaam. Door ook te leren de aandacht naar binnen te richten, komt er meer inzicht over jezelf. Meditatie is de sleutel om overzicht te behouden.

Stap drie heet asana. Laat ik er eens wat over vertellen want het is verbazend hoe goed asana het menselijk systeem ondersteund.

Het woord asana komt uit het Sanskriet en betekent zoveel als ‘niet-bewegen’, terwijl je toch het lichaam in een bepaalde positie houdt. De wortel ‘as’ omschrijvend naar onze taal is zoiets als ‘zitten, blijven, bestaan’. Asana is het juiste aannemen van een lichaamshouding. Als door herhaling en er steeds meer in rust in kunnen verblijven, de houding steeds gemakkelijker wordt, zal het lichaam in goede zin veranderen. 

Natuurlijk begin je met eenvoudige houdingen en het goed aannemen daarvan. Dat kan het beste onder leiding van een deskundig leraar, bovendien in een groep. Thuis weet je dan hoe het moet. Wij beoefenen in De Yogaschool circa 165 asana in de opleidingen in opklimmende moeilijkheidsgraad. Deze voorzien in ruime mate het ondersteunen van een soepele wervelkolom en heupen en schouders. Dat werkt dan door naar de benen en armen.

Een groot voordeel bij asana beoefening is dat je helemaal geen hulpmiddelen nodig bent. Makkelijk zittende kleding en een schone, rustige geventileerde ruimte. Dat is voldoende. Een aangename temperatuur is fijn en een mat is welkom als stroeve ondergrond. Als je ooit iets over asana bent tegengekomen, kan het zijn dat je denkt ‘Ach, dat zou ik toch nooit kunnen leren, daar ben ik veel te stijf voor’. Het ziet er allemaal zo perfect uit. Toch zijn deze mensen ooit ook ergens begonnen. Als er voldoende interesse is gewekt, blijkt dat asana voor iedereen geschikt is. Een normale gezondheid is genoeg.

Door herhaling en succesjes, doordat kleine klachten verdwijnen en het algemene welbevinden begint toe te nemen, komt er ergens de klik. ‘Ja, het werkt’. Vermoeidheidsklachten verdwijnen, een beter geheugen, de slaap hersteld, evenals het concentratievermogen. Met de goede resultaten vergroot zich dan ook het plezier om te blijven oefenen.

De Hatha Yoga Pradipika, een standaard werk zegt: ‘Asana maken iemand standvastig, vrij van ziekten en soepel van beweging’. Een gewaardeerde ziener uit de oudheid is Patanjali, hij zei: ‘De lichaamshouding moet vast en evenwichtig en gemakkelijk zijn’. ‘Daardoor geen aanvallen van de paren van tegenstelling’. Door decennialange waarneming en het plezier in oefenen kan ik vaststellen dat het juist is. Het evenwicht herstellen, ook jij kunt leren hoe dit te doen.

Kom ook eens langs voor een vrijblijvende kennismaking. Maak graag een afspraak op www.yogaschool.nl. Je bent van harte welkom.

Patrick Ros is eigenaar van de Yogaschool Enschede.

www.yogaschool.nl

Wat is Asana?

!
Afbeelding
‘Het leukste kerstfeestje van het jaar’ 25 nov, 16:55
Afbeelding
Masada opent een tweede restaurant 25 nov, 10:25
Afbeelding
Anne de Blok: ‘Huize Enschede is slopend, maar zo ontzettend leuk’ 25 nov, 09:18
Afbeelding
‘Verkeersles’ studenten 24 nov, 14:14
Afbeelding
Zomaar een goed gevulde schoen of een cadeaubon 24 nov, 12:24
Afbeelding
Najaarsconcert van Show- & Marchingband EVC 24 nov, 09:15
Afbeelding
Primeur Noaber – Midwinterconcert KEBH 23 nov, 19:45
Afbeelding
Excuses 23 nov, 15:16