Afbeelding
Foto:

Wim Snellenberg

Algemeen

Elke maand een gezonde hapklare brok waarmee je direct, door middel van een kleine stap, grote impact kunt maken op je eigen vitaliteit. Deze keer ga ik het hebben over stress.

Kreeften zijn in wezen heel zachte beestjes die leven in een harde schelp. Die schelp kan niet uitzetten. Hoe is het dan mogelijk dat een kreeft toch groeit? Dat werkt als volgt: als de kreeft groeit, wordt zijn schelp heel erg krab... euh krap. De kreeft komt onder druk te staan en voelt zich oncomfortabel.

Wanneer een kreeft merkt dat zijn harnas te klein wordt, zoekt hij een veilige plek op, vaak onder een steen of rots, om zijn schaal van zich af te schudden en gedurende een korte periode de tijd te nemen om een nieuwe schaal om zich heen te laten groeien. Wanneer de schaal volgroeid is, komt de kreeft weer tevoorschijn en is hij bestand tegen jagers. Na een tijdje wordt die nieuwe schelp weer oncomfortabel. Het tafereel herhaalt zich. Keer op keer.

Dus: de stimulans voor de kreeft om te groeien, is dat hij zich niet comfortabel voelt.

Als kreeften artsen zouden hebben, zouden ze nooit groeien. Want elke keer als de kreeft zich niet fijn voelt, geeft de arts een pijnstiller en voelt de kreeft zich daarna weer prima. Maar daarmee gooit hij dus nooit meer zijn schelp af en groeit en ontwikkelt zich dus ook niet.

Hetzelfde geldt voor ons. We groeien op in ons ‘harnas’, de bekende gebieden waarin we weten wat we kunnen en hoe we het doen. Tegelijkertijd, net als bij de kreeft, begint datzelfde harnas enigszins te knellen wanneer onze comfortzone, ons harnas, te klein wordt zodra we te maken krijgen met nieuwe situaties.

In veel gevallen, zeker in ons volwassen leven, gaat dit gepaard met stress. Stress is hierin het signaal dat we eigenlijk onze strategie moeten aanpassen om weer verder te kunnen. Helaas zijn de meeste mensen geneigd om stress te aanvaarden als de nieuwe norm. We zijn zelfs geneigd om naar de dokter te gaan om een recept te krijgen voor een middel dat onze stresslevels doet verminderen zodat we kalmeren.

Voor een kreeft is stress het signaal dat het tijd is om zijn oude harnas ‘uit te trekken’ en zich voor te bereiden op het laten groeien van een nieuw harnas. Stress is hiermee de interne alarmklok om verandering aan te gaan en een aanpassing te maken in zijn huidige leven. Enkel op die manier kan een kreeft blijven groeien.

Wanneer je merkt dat stress een steeds belangrijkere rol begint te spelen in je dagelijkse routines, dan betekent dit dat je huidige aanpak niet meer optimaal werkt en het tijd is voor verandering.


Neem een voorbeeld aan de kreeft en laat stress jouw alarmklok zijn wanneer je merkt dat het tijd wordt voor verandering, persoonlijke groei en ontwikkeling.

Wim Snellenberg is eigenaar van FysioFit en de Vitalers in Enschede.

www.fysiofit.nl

www.devitalers.nl

Stress als interne alarmklok

'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN 28 mrt, 08:54
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56