Ensemble Odyssee komt naar Enschede. (Foto: Merlijn Doomernik)
Ensemble Odyssee komt naar Enschede. (Foto: Merlijn Doomernik)

Musici en danseres versmelten ineen

Algemeen

Ensemble Odyssee presenteert zaterdag 27 november in Concordia Les Caractères de la Danse. Ook houdt het ensemble een aantal workshops waarin deelnemers zelf de kracht van de dans en muziek kunnen ervaren. 

Enschede - Ensemble Odyssee herontdekte Franse dansmuziek uit het Versailles van de 17e eeuw met reconstructies van historische choreografieën uitgevoerd door danseres Mojca Gal.
De tour startte vorig jaar februari in Diemen. De tournee bestaat uit vijftien concerten. Vanaf zaterdag 27 november worden onder meer Enschede, Groningen, Ede en Middelburg aangedaan.

Het nieuwe interdisciplinaire project van Ensemble Odyssee draagt de titel Les Caractères de la Danse, ontleend aan de gelijknamige compositie van Jean-Féry Rebel (1666-1747).
Dit stuk werd geschreven voor een solo-optreden van de beroemde danseres Mademoiselle Provost. “Voor die tijd een bijzonderheid omdat vrouwen normaal gesproken niet als solist optraden. Tegelijkertijd vat de titel de basis van het concertprogramma samen: Franse dansmuziek in verschillende vormen, met uiteenlopende karakters en ritmes evenals onverwachte kleuren van het rijk geïnstrumenteerde ensemble’’, aldus Concordia. “Barok(dans)muziek van Franse componisten leeft van zijn agréments, kleine gebaren, het samenspel en het mengen van alle stemmen door het delen van een partij en het vinden van een gezamenlijke “groove” en inégalité. Het moet niet altijd virtuoos, snel, opzwepend zijn. Deze concertbelevenis laat ook ruimte over voor reflectie en details. Buiten Frankrijk wordt deze muziek, met uitzondering van enkele zeer bekende werken, zeer weinig geprogrammeerd. Helaas, want wat betreft stijl is de muziek voor het publiek bijzonder toegankelijk.’’

Ensemble Odyssee gaat de uitdaging aan: alle spelers hebben sinds jaren een bijzondere affiniteit met Franse muziek en zijn bereid om met het zoeken naar de juiste expressie en in het experimenteren met het juiste instrumentarium tot het uiterste te gaan. Nieuw is dat er in dit project een andere discipline wordt geïntegreerd. “Dansmuziek moet immers met een danser uitgevoerd worden - daarom worden de instrumentalisten in dit programma vergezeld door danseres Mojca Gal die in enkele stukken met zowel originele als ook eigen choreografieën als soliste optreedt.’’

Barokdans wordt gezien als de basis van het moderne ballet. “Wat de muziek met de dans verbindt, is de gemeenschappelijke retoriek en de uitdrukking: voor elke muzikale figuur is er een equivalent in de dans te vinden, elk gebaar dat in de muziek besloten ligt kan zichtbaar gemaakt worden. Zo versmelten musici en danseres tot één geheel: de bedoeling is dat zij twee gelijkwaardige rollen spelen, en dat de danseres de personificatie van de karakters in de muziek is.’’ 

Met Anna Stegmann, Georg Fritz, Eva Saladin, David Alonso Molina, Israel Castello Hernandez, Agnieszka Oszanca en Andrea Friggi.

!
Afbeelding
Expo Adrienne in het Bolwerk 25 sep, 10:20
Afbeelding
Sonnevanck brengt Ravi de Robot 24 sep, 11:16
Afbeelding
Het Oosten houdt een Veldtoertocht met lussen 24 sep, 07:28
Afbeelding
HOT speelt in Prismare 23 sep, 14:24
Afbeelding
Met Music Moves je eigen muziekevenement organiseren 23 sep, 14:18
Afbeelding
‘Je gebruikt alle spieren in je lichaam’ 23 sep, 11:15
Afbeelding
Bij biljartvereniging Meros begint de bingo weer 22 sep, 13:07
Afbeelding
FC Twente incasseert 2-1 verlies bij SC Heerenveen 22 sep, 12:11