Burgemeester Theo Bovens: We passen ons in Enschede razendsnel aan'
Burgemeester Theo Bovens: We passen ons in Enschede razendsnel aan'

Burgemeester Theo Bovens: open brief

Algemeen

Burgemeester Theo Bovens heeft een open brief geschreven, gericht aan de ondernemers, instellingen, verenigingen en inwoners van en bezoekers aan Enschede. Zijn slogan: “U bent GEWELDIG, met een zachte ‘G’!”

Enschede - Ik ben nu bijna vijftig dagen uw burgemeester en wat ben ik trots op u allen. Vooral na de zoveelste persconferentie waarin minister-president Rutte en minister De Jonge opnieuw vaststellen dat we het coronavirus nog niet onder controle hebben en er weer nieuwe maatregelen worden afgekondigd. Maatregelen die ieder van ons raken. Waarom ik, waarom wij, hoor ik u denken; wanneer houdt het nu eens op?

Wat me daarbij opvalt, vooral in het afgelopen weekend net na de persconferentie, we passen ons in Enschede razendsnel aan de nieuwe omstandigheden aan.
Natuurlijk zijn we teleurgesteld of soms boos. Ook in Enschede vragen we ons af of het niet anders kan, of misschien wel anders moet.
Maar als ik naar de afgelopen dagen kijk, dan zie ik dat Sinterklaas en zijn pieten corona-proof worden ingehaald, veruit de meeste horecazaken zaterdag om acht uur dicht gingen.
Ik zie dat op heel veel plaatsen de controle op coronatoegangsbewijzen serieus wordt opgepakt. Dat mondkapjes in winkels alweer bijna normaal gevonden worden. Dat we op straat weer met een bochtje om elkaar heen lopen, proberen om die anderhalve meter afstand aan te houden. En toch nog maar even geen handen schudden…

Wat mij ook opvalt: als ik naar het nieuws en talkshows op tv kijk, dan wordt er op veel plekken in het land volop geprotesteerd en gemopperd. Ook in Enschede, maar kennelijk passen Twentenaren zich makkelijker aan, of ze uiten zich iets milder.
Zo zei laatst iemand tegen me: “We kunnen blijven discussiëren, maar daarmee krijgen we het virus er niet onder”. Eerst zorgen dat het aantal besmettingen de komende weken afneemt, daarna kijken we verder lijkt het motto. En volgens mij is dat een goede instelling.

We zitten met z’n allen niet te wachten op zorgmedewerkers die nu het werk al bijna niet meer aankunnen terwijl onze ziekenhuizen nog verder vollopen. Laten we met elkaar zorgen dat een nieuwe lockdown uitblijft en een 2G-maatregel nodig niet hoeft te zijn. Dat begint met ieders verantwoordelijkheid om de basisregels in acht te nemen, te testen en thuis te blijven als je je ziek voelt.

Graag roep ik alle inwoners en bezoekers op om onze ondernemers, instellingen en verenigingen te helpen de komende weken goed door te komen. Zij hebben zware tijden achter de rug, maar maken het mogelijk dat u, ondanks alle maatregelen, nog steeds uw Sinterklaasinkopen kunt doen, naar een voorstelling kunt gaan, kunt sporten en tussen de bedrijven door ergens kunt gaan zitten voor een drankje of een fijne maaltijd.
U kunt ze helpen door te komen op tijden dat het rustig is. En mee te werken bij de uitvoering en naleving van de maatregelen, al is dat soms lastig of vervelend voor u. Dat maakt ook het werk voor onze Boa’s plezieriger, ze delen liever geen waarschuwingen of boetes uit. Laten we elkaar helpen, want alleen samen krijgen we corona onder controle.

En bedenk: ‘Samen’ begint wel bij onszelf. Laten we er een mooie decembermaand van maken.

Blijf gezond en ‘Goad goan!’ Of op z’n Limburgs met een zachte ‘G’: ‘’t Geit d’ch good’.

Th.J.F.M. Bovens

Burgemeester van Enschede

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55
Afbeelding
UNI10 Edelsmid heeft ruime selectie sieraden 2 dec., 07:58
Afbeelding
Disgraced in het Wilminktheater 1 dec., 14:48
Afbeelding
Lisa geeft ruim 2000 oliebollen weg 1 dec., 11:20
Afbeelding
Nieuwe app Rekord.life Enschedese platenzaken 1 dec., 09:33
Afbeelding
Heel Bijzonder wint mooie horecaprijs 1 dec., 08:47
Afbeelding
Beeldenroute eerbetoon aan Cees Willemsen 1 dec., 07:56
Afbeelding
Overdagkoor zoekt lage stemmen 30 nov., 14:54