Concertkoor ECOK bestaat al 130 jaar.
Concertkoor ECOK bestaat al 130 jaar.

Concertkoor ECOK blijft op niveau

Algemeen

Concertkoor ECOK richt zich al 130 jaar met veel succes op de uitvoering van werken van de klassieke componisten.

Enschede - De wereld van de koormuziek kent allerlei varianten: popkoren, jazzkoren, Byzantijnse koren, shantikoren en religieuze koren in al hun veelzijdigheid. Van Bach en Mozart tot Gounod en John Rutter. Daarmee trekt men volle zalen, waaruit blijkt dat deze muziek in de belangstelling staat bij een groot publiek.
Concertkoor ECOK heeft de gedurfde ambitie om deze muziek te blijven uitvoeren op het hoge niveau dat men inmiddels van het koor gewend is.

De afgelopen jaren waren er absolute hoogtepunten. Zoals de uitvoeringen van de Messiah van Händel en het Requiem van Mozart. Bijgestaan door gerenommeerde solisten en Phion trokken deze concerten een enthousiast publiek.
In 2019 werd deelgenomen aan het Mozart-weekend in Zutphen, waar in de Walburgiskerk in drie dagen tijd alle achttien missen van Mozart werden uitgevoerd door achttien verschillende koren. ECOK zong daar de Waisenhaus Messe, een vroeg meesterwerk van de 12-jarige Mozart.

Waar mogelijk werkt ECOK samen met andere koren als Sursum Corda, Almelo en TCOV, Hengelo. Twee jaar geleden werd de Mass of the Children van John Rutter uitgevoerd met drie kinderkoren uit Enschede en Ahaus.

ECOK werkte ook samen met het ROC van Twente om een omlijsting voor een concert te maken. Rond het Requiem van Verdi maakte een groep studenten van het ROC 19e eeuwse kleding uit afvalmateriaal die in het Muziekcentrum door henzelf geshowd werd.

Het koor maakte verschillende buitenlandse reizen, naar Praag, St. Petersburg en Wenen. Er waren grote plannen voor 2020/2021, Beethovenjaar! En toen kwam Covid19. Een groot Beethovenconcert, een Beethoven-matinee en een reis naar Bonn… het mocht niet zo zijn.

Voor het koor geen reden om het repertoire om te gooien, vandaar dat er tóch twee Beethoven-evenementen gerealiseerd zijn! Op zaterdag 11 december een Beethoven-matinee in de Ontmoetingskerk aan de Varviksingel. Er worden zes liederen van Beethoven gezongen en enkele korte delen uit zijn Mis in C. Bovendien is er een piano-intermezzo door Gerard van Kempen. Aanvang 15.30 uur, toegang gratis.

Het voor 2020 geplande Beethovenconcert wordt nu gehouden op vrijdagavond 4 maart om 20.00 uur in het Muziekcentrum. Uitgevoerd worden de “Mis in C” , “Meeresstille und Glückliche Fahrt” en “Fantasie voor piano, koor en orkest”. ECOK voert dit uit, samen met Sursum Corda, Almelo. De begeleiding is in handen van Phion en koor- en orkestdirigent is Eric Kotterink.

Tot slot een oproep aan iedereen die eigenlijk ook wel eens klassiek wil zingen: Kom kijken en luisteren bij een repetitie. Woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Apostel Thomaskerk, Thomas de Keijserstraat. Meld uw komst via info@ecok.nl. Maar daarvóór zien wij u graag op 11 december in de Ontmoetingskerk.

'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN 14 uur geleden
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56