Ex Arte voert naast de Missa de Oliveria ook het Ave Maria van Bencini uit, met begeleiding van een professioneel ensemble met cello (Inja Botden), orgel (Henk Linker) en theorbe (Michiel Niessen en Jelle Kalsbeek).
Ex Arte voert naast de Missa de Oliveria ook het Ave Maria van Bencini uit, met begeleiding van een professioneel ensemble met cello (Inja Botden), orgel (Henk Linker) en theorbe (Michiel Niessen en Jelle Kalsbeek).

Dirigent ontdekt pareltje uit de Barok

Algemeen

Heel toevallig ontdekte dirigent Emile Engel een pareltje uit de Barok: de Missa de Oliveria van Pietro Paolo Bencini. Van deze componist wordt nog steeds veel werk uitgevoerd, onder andere zijn beroemde Ave Maria. Maar waarom de Missa de Oliveria in de vergetelheid is geraakt? Geen idee. Het blijkt een van Bencini’s beste werken te zijn!

Enschede - Vocaal Ensemble Ex Arte heeft zaterdag 27 november de Nederlandse première van een recent ontdekt werk uit de Barok. Voor het eerst wordt dan de Missa de Oliveria van Pietro Paolo Bencini (1670-1755) in Nederland uitgevoerd.
Dirigent Emile Engel, voortdurend op zoek naar nieuwe en uitdagende koorstukken voor Ex Arte, stuitte bij toeval op deze onbekende mis: "Bencini had in zijn tijd als maestro di capella in Vaticaanstad een zeer hoge functie. Zijn composities zijn interessant, van hoge kwaliteit en heel gevarieerd in homofonie en polyfonie. Ik luister dus graag naar zijn werk. En opeens was daar op die ene cd, de Missa de Oliveria. Wat een feest is dat werk: zó fris en zó levendig! Ik wilde het meteen uitvoeren met Ex Arte."

Maar hij liep al snel tegen problemen aan: de bladmuziek bleek nergens te koop. De mis was nooit uitgegeven en lag onder het stof in de stadsbibliotheek in Bologna.
Via via kwam Engel in contact met de Franse dirigent Olivier Chaplais-Jouve die daar onderzoek deed en de originele manuscripten in handen kreeg. "Olivier heeft de manuscripten eerst met de hand overgeschreven en daarna de partituur op de computer uitgewerkt'', vertelt Engel. "En hij was zo genereus om de muziek met ons te delen. Helaas is de partituur voor de musici die de mis begeleiden compleet verloren gegaan. Maar pianist Evert-Jan de Groot heeft op mijn verzoek de partituren voor cello, orgel en theorbe uitgeschreven. Daar ben ik superblij mee."

Medio oktober voerde Ex Arte de mis al op in Duitsland, een succesvolle première aldaar, en op 27 november kan Nederland voor het eerst kennismaken met dit stuk dat Bencini voor de zangers van de St. Pietersbasiliek schreef, het indrukwekkende bolwerk van de paus. Engel: "Het is onbegrijpelijk dat deze Missa de Oliveria in de vergetelheid was geraakt. Ik vind het een van Bencini’s beste werken; een absolute aanrader voor liefhebbers van de Barok!''

Het concert vindt plaats op zaterdag 27 november om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk in Enschede. Kaarten à 15 euro (gratis t/m 18 jaar) zijn te bestellen via info@exarte.nl

De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 20 uur geleden
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56
Studentenwoning op de campus van Universiteit Twente.
De mening van Enschede: Een krap woningaanbod in onze stad? 26 mrt, 12:09
Open Huis bij Het Palet en de Triangel. (Foto: Patrick van der Horst)
De Triangel en Het Palet houden een Open Huis 26 mrt, 07:47
VVN houdt een gratis Opfriscursus Fiets. (Foto: Bastiaan Heus)
Opfriscursus Fiets bij Speeltuin Boswinkel 25 mrt, 14:37