Ex Arte voert naast de Missa de Oliveria ook het Ave Maria van Bencini uit, met begeleiding van een professioneel ensemble met cello (Inja Botden), orgel (Henk Linker) en theorbe (Michiel Niessen en Jelle Kalsbeek).
Ex Arte voert naast de Missa de Oliveria ook het Ave Maria van Bencini uit, met begeleiding van een professioneel ensemble met cello (Inja Botden), orgel (Henk Linker) en theorbe (Michiel Niessen en Jelle Kalsbeek).

Dirigent ontdekt pareltje uit de Barok

Algemeen

Heel toevallig ontdekte dirigent Emile Engel een pareltje uit de Barok: de Missa de Oliveria van Pietro Paolo Bencini. Van deze componist wordt nog steeds veel werk uitgevoerd, onder andere zijn beroemde Ave Maria. Maar waarom de Missa de Oliveria in de vergetelheid is geraakt? Geen idee. Het blijkt een van Bencini’s beste werken te zijn!

Enschede - Vocaal Ensemble Ex Arte heeft zaterdag 27 november de Nederlandse première van een recent ontdekt werk uit de Barok. Voor het eerst wordt dan de Missa de Oliveria van Pietro Paolo Bencini (1670-1755) in Nederland uitgevoerd.
Dirigent Emile Engel, voortdurend op zoek naar nieuwe en uitdagende koorstukken voor Ex Arte, stuitte bij toeval op deze onbekende mis: "Bencini had in zijn tijd als maestro di capella in Vaticaanstad een zeer hoge functie. Zijn composities zijn interessant, van hoge kwaliteit en heel gevarieerd in homofonie en polyfonie. Ik luister dus graag naar zijn werk. En opeens was daar op die ene cd, de Missa de Oliveria. Wat een feest is dat werk: zó fris en zó levendig! Ik wilde het meteen uitvoeren met Ex Arte."

Maar hij liep al snel tegen problemen aan: de bladmuziek bleek nergens te koop. De mis was nooit uitgegeven en lag onder het stof in de stadsbibliotheek in Bologna.
Via via kwam Engel in contact met de Franse dirigent Olivier Chaplais-Jouve die daar onderzoek deed en de originele manuscripten in handen kreeg. "Olivier heeft de manuscripten eerst met de hand overgeschreven en daarna de partituur op de computer uitgewerkt'', vertelt Engel. "En hij was zo genereus om de muziek met ons te delen. Helaas is de partituur voor de musici die de mis begeleiden compleet verloren gegaan. Maar pianist Evert-Jan de Groot heeft op mijn verzoek de partituren voor cello, orgel en theorbe uitgeschreven. Daar ben ik superblij mee."

Medio oktober voerde Ex Arte de mis al op in Duitsland, een succesvolle première aldaar, en op 27 november kan Nederland voor het eerst kennismaken met dit stuk dat Bencini voor de zangers van de St. Pietersbasiliek schreef, het indrukwekkende bolwerk van de paus. Engel: "Het is onbegrijpelijk dat deze Missa de Oliveria in de vergetelheid was geraakt. Ik vind het een van Bencini’s beste werken; een absolute aanrader voor liefhebbers van de Barok!''

Het concert vindt plaats op zaterdag 27 november om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk in Enschede. Kaarten à 15 euro (gratis t/m 18 jaar) zijn te bestellen via info@exarte.nl

!
Afbeelding
‘Het leukste kerstfeestje van het jaar’ 25 nov, 16:55
Afbeelding
Masada opent een tweede restaurant 25 nov, 10:25
Afbeelding
Anne de Blok: ‘Huize Enschede is slopend, maar zo ontzettend leuk’ 25 nov, 09:18
Afbeelding
‘Verkeersles’ studenten 24 nov, 14:14
Afbeelding
Zomaar een goed gevulde schoen of een cadeaubon 24 nov, 12:24
Afbeelding
Najaarsconcert van Show- & Marchingband EVC 24 nov, 09:15
Afbeelding
Primeur Noaber – Midwinterconcert KEBH 23 nov, 19:45
Afbeelding
Excuses 23 nov, 15:16