Zaterdag 7 december was te zien hoe Klaas het opnam tegen Kees Tol in een wedstrijdje metselen met een Hololens.
Zaterdag 7 december was te zien hoe Klaas het opnam tegen Kees Tol in een wedstrijdje metselen met een Hololens. (Foto: PR)

Klaas kan Alles dankzij de metsel-app van Twinsense360

Twinsense360 heeft meegewerkt aan Klaas kan Alles, het populairwetenschappelijke tv-programma van Zapp. Zaterdag 7 december was te zien hoe Klaas het opnam tegen Kees Tol in een wedstrijdje metselen met een Hololens. Twinsense360 had er speciaal een app voor ontwikkeld.

Enschede - Twinsense werd een tijd geleden benaderd door de makers van het tv-programma: ze wilden graag een item met de Hololens, voor het duel waarin Klaas het opneemt tegen een bekende Nederlander middels een gadget.

Vereiste was dat er daadwerkelijk een fysieke krachtmeting zou komen, in combinatie met de Hololens. Het programma had al contact met de Nederlands kampioen metselen Erik Hop, waarop Twinsense360 een metsel-app voor de Hololens heeft ontwikkeld. Voor zover bekend bestaat zoiets nog niet in Nederland. Maar het werkt goed.

Een beroepsmetselaar heeft de metsel-app van tevoren uitvoerig getest en dat ging prima. Zijn collega's grapten dat ze iedereen al met zo'n bril op zijn hoofd op de bouw zagen lopen, maar zagen het toch echt wel als een manier van werken in de toekomst. Voor Klaas en Kees werd een vrij simpel metselontwerp bedacht, maar vooral bij complexe metselwerken – zoals bogen – kan dit een heel mooie oplossing zijn.

De metsel-app toont wat Twinsense360 voor ogen heeft met de mixed realitiy-technieken, namelijk het verbeteren van processen via virtual, augmented en mixed reality. De metsel-app is een heel goed voorbeeld van wat hiermee mogelijk is.

Uitnodiging
Er kwam ook meteen een uitnodiging van de brancheorganisatie van de keramische industrie, de KNB. Die zijn zeer geïnteresseerd in de toepassingen van Twinsense360 en hebben ze uitgenodigd voor een presentatie op 29 januari tijdens het congres Gevel 2020 in Rotterdam.

En wat vonden Klaas en Kees ervan? Klaas is na al die afleveringen vol technische snufjes wel wat gewend, maar sloeg enthousiast aan het metselen. Voor Kees was het allemaal nieuw; hij was onder de indruk. Aan het eind bleek dat Klaas inderdaad alles kan, want hij won de challenge.

Zo werkt de metsel-app
De Hololens-bril voorziet diegene die gaat metselen van een blauwdruk die op de werkelijkheid wordt geprojecteerd. Zo zijn zelfs Klaas en Kees in staat om een muur met een complexe structuur te metselen. Per rij konden zij zien welke metselstenen ze moesten leggen en hoe dik de cementlaag moest zijn.

De app wordt bestuurd door middel van voice commands. Door bijvoorbeeld 'next' of 'up' te roepen, wordt de volgende rij getoond. Het gebruikelijke touwtje is niet meer nodig.

Uitzending gemist
Wil je de uitzending van Klaas kan Alles terugkijken? Dat kan op www.twinsense360.nl/klaas-kan-inderdaad-alles-dankzij-de-metsel-app-van-twinsense360.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Albert Hoekstra, e-mail albert@twinsense360.nl. Of kijk op www.twinsense360.nl.

De foto's in de bijlage kunt u vrij van rechten publiceren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden