Adrie Hemmink en Anne-Linde van de Veen treden op in het Vestzak.
Adrie Hemmink en Anne-Linde van de Veen treden op in het Vestzak.

Van Haag tot Wal vol met verhalen

Algemeen

Verhalen van vroeger en nu, uit de Enschedese binnenstad, komen letterlijk tot leven op het Van Haag tot Wal Festival. Theatermakers, muzikanten en kunstenaars hebben zich laten inspireren door de verhalen en maakten onder andere locatievoorstellingen, miniconcerten en pop-up exposities. Die tonen ze op zaterdagmiddag 30 oktober op een aantal bijzondere en toepasselijke locaties in het centrum van de stad.

Enschede - Zo gaat er een verhaal over lekkage op zolder van Concordia, zo meldt Audry Hoemakers van de organisatie. “Een technicus ontdekte een gat in het dak. Er lag een parachutist op de grond. Afkomstig uit het Lancaster vliegtuig dat in WOII in de Noorderhagen was neergestort. TamTam Objektentheater maakte op dit verhaal een eenpersoons voorstelling, te bekijken via een buis. En de Theatermakerij speelt een mini-voorstelling op de plek des onheils: de zolder.”

‘Ons Alhambra’ vertelt het verhaal van de familie Nieuwendijk en hun beroemde Enschedese bioscoop, die 100 jaar heeft bestaan. De muziektheaterproductie is te zien in voormalige stadsvilla van de familie in de Noorderhagen.

Kenner Adrie Hemmink vindt dat zilversmid Willem Piet Regenspurg meer aandacht zou moeten krijgen. “Hij woonde en werkte 40 jaar in de binnenstad en maakte onder ander de lampen van de Synagoge. Adrie en muzikante Anne-Linde van de Veen brengen samen een ode aan deze Enschedese kunstenaar, die niet vergeten mag worden’’, aldus Hoemakers.

Podcast

Liefhebbers van podcasts komen aan hun trekken bij de bibliotheek, stelt Hoemakers. “In een mini podcast-serie komen objecten tot leven. Interviewer Tom Morssink praat met Het Afschreven Boek over haar lange carrière bij de bieb en met De Slimme Kast over zijn nieuwe rol bij dezelfde instelling. Neem je mobiel en oortjes mee!’’

De Stichting Overlap wil meer aandacht voor duurzame mode. “Op 30 oktober start de Overlap Parade in de Langestraat en slingert zich een weg door de binnenstad. Lokale ontwerpers maakten speciaal voor deze parade ontwerpen van oude kleding en andere materialen. Zo is er een bodywarmer van maar liefst 1.000 mondkapjes.’’

Bannink

De Nederlandse Reisopera laat zich inspireren door een bekende stadsgenoot: Harry Bannink. “Het kinderkoor zingt bekende nummers van deze componist in de Burgerzaal van het stadhuis, waarbij wordt opgeroepen om mee te twipsen. Ton Ouwehand en Annina Romita nemen het publiek mee op een ‘Bannink in de Binnenstad’-wandeling. Om zeker te zijn van een plek is inschrijven mogelijk via excursies@reisopera.nl.

Exposities

Leerlingen Grafische Vormgeving en Animaties van het ROC van Twente zijn ‘los gegaan’ op de vraag: “Hoe zie jij Enschede tijdens het Van Haag tot Wal Festival”. “Enschede is een schildpad en létterlijk een kloppend hart. De expositie is te zien op het Ei van Ko. En bij Concordia start De Maand van Alifa: een expositie met collagekunst, tekeningen, foto’s en afvalkunst gemaakt door Alifa-moeders, kinderen en jongeren.’’

En verder

“Bert Woudstra speelde als kind in de Haaksbergerstraat waar zijn ouders een modezaak hadden. Hij vertelt bij Tentje Teman zijn mooiste herinneringen. En hoe was het om rond 1900 te werken in een textielfabriek in Twente? Dit kun je zelf ervaren in de Textielbelevingscabine op de Oude Markt. Singer/songwriter en Kunstbende-winnaar Matthew Red treedt op in Café Stonewall. Het festival wordt afgesloten in het Vestzaktheater met de band de Gadjo Dilo.’’

Kijk voor meer informatie en het programma op www.vanhaagtotwalfestival.nl.

Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? gisteren
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt gisteren
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48
Arjan Wissink werd door de club passend in het zonnetje gezet bij de thuiswedstrijd tegen VIOS Beltrum afgelopen weekend.
Mijlpaal Arjan Wissink: al 300 competitiewedstrijden 17 apr, 10:51
Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.
Column Wim Boers: geniet ook van zelfgekweekte tomaten 17 apr, 10:20
Afbeelding
Schande 16 apr, 18:15