Nienke Menkehorst en orthopedisch chirurg Yvon den Hartog. (Foto: Marieke Amelink)
Nienke Menkehorst en orthopedisch chirurg Yvon den Hartog. (Foto: Marieke Amelink)

Normale schoenmaat voor Nienke: 'Ik ben heel blij met het resultaat'

Nienke Menkehorst (11) kreeg op jonge leeftijd te horen dat ze schoenmaat 45 zou kunnen krijgen. Daarom werd ze in Medisch Spectrum Twente geopereerd om de groei van haar voeten te stoppen. "Ik ben heel blij met het resultaat."

(Door Jonne Broekhuis - MST)

Enschede - Nienke had op tienjarige leeftijd al schoenmaat 40. "Als we schoenen gingen kopen, kon ik geen kinderschoenen passen. Allemaal te klein", vertelt Nienke. Samen met haar moeder ging ze naar de huisarts, die haar doorverwees naar kinderarts Linda van Rooij in MST. "De dokter bekeek mijn voeten en vertelde dat ik maat 44 of 45 zou krijgen. Dat vond ik erg groot."

Er volgden uitgebreide onderzoeken door zowel de kinderarts als orthopedisch chirurg Yvon den Hartog. In dit traject kreeg Nienke de mogelijkheid om een groeiremmende operatie te ondergaan. Voor haar ouders was het een lastige afweging. Het voelde dubbel, omdat Nienke gezonde voeten heeft. Samen hebben ze er goed over nagedacht en toen de knoop doorgehakt. Nienke was er op tijd bij. Belangrijk, want als de voeten al te groot waren geweest, had opereren geen zin meer gehad.

Spannend
In december 2018 werd Nienke geopereerd. Dat was best spannend. "Ze hebben in mijn groeischijven geboord en de groeischijf eruit gehaald met een soort scherp lepeltje. Toen is het weer teruggegroeid als normaal bot en nu blijft het zo."

Nienke werd onder narcose gebracht en moest de twee weken na de operatie in een rolstoel doorbrengen. Daarna moest ze nog vier weken in speciale schoenen lopen. "Ze hadden zo'n hak met klittenband. Ik vond de schoenen niet zo mooi", zegt Nienke.

Groeiremmende operaties
MST is sinds begin 2017 één van de twee ziekenhuizen in Nederland die groeiremmende operaties aan kindervoeten uitvoert. Patiënten uit deze regio, maar ook veel kinderen uit Noord-Nederland worden behandeld in Enschede.Ook  voert MST groeiremmende operaties voor lichaamslengte uit, wat ook in veel academische ziekenhuizen gebeurt. Na deze periode kon Nienke gelukkig snel weer alles doen. Ze is blij met het resultaat van de operatie en heeft er op school zelfs een spreekbeurt over gehouden.

Vertellen
Nienke: "Veel klasgenootjes wisten eerst niet wat de operatie inhield. Ik vond het leuk om ze er meer over te vertellen en mijn ervaring te delen." Nienke heeft nu schoenmaat 41. Dat kan nog tot maximaal een maat groter worden, maar gelukkig niet groter. "Anders moest ik misschien jongensschoenen dragen. Dus ik ben heel blij met deze schoenmaat!"

www.mst.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden