Grolsch-topman Andrei Haret en kunstenaar Daan Samson sluiten verbond via Couplet 2.0

Foto: Jeronimus van Pelt

De een leerde de waarde van overvloed kennen doordat hij lang zonder moest stellen, de ander door haar centraal te stellen in zijn werk. Algemeen directeur Andrei Haret van Koninklijke Grolsch en kunstenaar Daan Samson sluiten hun bijzondere samenwerking op 19 december af met een ode aan voorspoed én vriendschap. In het kader van het project Couplet 2.0 trokken ze drie maanden met elkaar op. Hun eindpresentatie laat zien wat dat opleverde.

Hengelo - Met Couplet 2.0 koppelt Concordia een kunstenaar en een inwoner van de regio Enschede drie maanden aan elkaar. Daan Samson zag een ideale kandidaat in Andrei Haret, in de jaren 70 en 80 opgegroeid in Roemenië. "In zijn jeugd waren voedseltekorten en lange rijen voor de winkels gewoon", vertelt de kunstenaar. "Via televisieprogramma's uit het Westen leerde hij de betekenis van vrijheid van meningsuiting en vrije handel kennen. Precies de verworvenheden waaromheen ik zo graag mijn kunstprojecten organiseer."

Als zelfbenoemde 'welvaartskunstenaar' wil Rotterdammer Daan Samson ons materiële en immateriële bezit in het licht zetten, om te benadrukken dat het kostbaar en kwetsbaar tegelijk is. Verwijzend naar het klassieke memento mori-thema (gedenk te sterven) pleit hij voor leven in het moment en meer waardering voor aardse genoegens. "Die zijn net zo vluchtig als het leven zelf." Samson stelde in zijn projecten al eerder 'goed gastheerschap' centraal. Zo legde hij VVD-coryfee Frits Bolkestein en zijn jeugdidool Ad Visser een dag lang in de watten met cadeaus en spijzen.

Hardlopen en koken
Qua gastheerschap bleken de Grolsch-topman en de kunstenaar aan elkaar gewaagd. Bij zijn eerste bezoek aan de brouwerij trakteerde Daan Samson op Rotterdamse lekkernijen en werd hij zelf onthaald met saucijzenbroodjes van de prijswinnende banketbakker Oonk. In de maanden die volgden ondernamen de twee regelmatig dingen samen. Ze gingen hardlopen, experimenteerden in de brouwerij met het cmbineren van smaken en geuren en leerden in een kookworkshop de klassieker Beef Wellington te bereiden. Fotograaf Jeronimus van Pelt, door Samson 'mijn signature-photographer'genoemd, was er vaak bij om de groeiende vriendschap vast te leggen.

Onderwijl wisselden Haret en Samson ideeën uit over beeldende kunst. "We zijn het erover eens dat goede kunst genot, verlichting en verwondering biedt", vertelt de kunstenaar. Hij signaleert overeenkomsten in de missie van de kunstwereld en die van Grolsch: "Met een achtergrond van eeuwenoude tradities zijn ze er beiden op uit iets wezenlijks toe te voegen aan een wereld waarin alles al bestaat."

Gedeelde focus
Andrei Haret waardeert de ontspannen sfeer waarin de ontmoetingen zich afspeelden. Verrassend vond hij de onconventionele kledingkeuze van de kunstenaar. Ook hij signaleert overeenkomsten in hun beider visie. "Wat we daarin delen is onze focus op het uiteindelijke doel", aldus Andrei Haret. Het project is ook bedoeld om tot uitspraken te komen over betekenis, echtheid en waarde van vriendschap. De samenwerking met Samson sterkte Haret in zijn overtuiging dat daarvan alleen sprake kan zijn bij de gratie van "respect, zonder te oordelen".
Gewerkt is er ook, aan een kunstwerk dat uitdrukking geeft aan wat ze gemeenschappelijk belangrijk vinden. In de woorden van Samson: "Een gloedvolle bekrachtiging van onze vriendschap, geflankeerd door de foto's van Jeronimus van Pelt." Andrei Haret en Daan Samson nodigen iedereen uit om op 19 december met hen een heildronk uit te brengen op het resultaat.

Over Couplet 2.0
Couplet 2.0 is los gebaseerd op de reeks tentoonstellingen die Rudi Fuchs onder de titel Couplet ooit organiseerde in het Stedelijk Museum Amsterdam. Concordia wil met deze nieuwe variant nieuwe ideeën over kunst losmaken, vooroordelen uit de weg ruimen en vaste (denk)patronen doorbreken. Eerder trok kunstenaar Jessica van Deursen op met Rens Weustink. Na Samson gaat kunstenaar Esmay Groot Koerkamp op zoek naar een partner.

Praktische informatie:
Eindpresentatie Couplet 2.0 door Andrei Haret (Koninklijke Grolsch) en kunstenaar Daan Samson.
Op donderdag 19 december in Concordia Theater, Oude Markt 15 in Enschede. Aanvang 17.00 uur.

Reserveer gratis kaarten via: www.concordia.nl/events/daansamson

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden